Снимка: архив, БГНЕС
fallback

От днес в Испания влиза в сила нов закон, който задължава всички лица над 6-годишна възраст да носят маски на открити и закрити публични места.

Досега при разстояние от метър и половина дистанция носенето на маска не беше задължително на открито, въпреки че автономните провинции сами затегнаха мерките и го наложиха.

Oще по темата

Законът, известен като „нова нормалност”, налага задължителното носене на маски дори по време на слънчеви бани на плажа или на басейна, предаде БНР.

Изключения ще се правят само за хора с доказани дихателни проблеми или инвалиди, които не могат сами да си поставят и махат маската. Маска няма да се изисква и при индивидуални спортни упражнения.

Ако обаче тичате или карате колело с приятели и сте без маска, рискувате да бъдете глобени със сериозна сума.

На палубата на кораб или на лодка неносенето на маска също е наказуемо деяние. Задължително е носенето на маски във всички видове транспорт, дори в личния ви автомобил, ако в него има лице, което не е от вашето семейство.

Новата мярка ще остане в сила, докато централното правителство на Педро Санчес обяви края на здравната криза. Регионалните правителства са в правото си да затегнат още повече ограниченията, ако сметнат, че е необходимо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

до да, ама не

преди 3 години

Както и да се извъртат фактите, налице е протест на разярени граждани!Виждал съм и преди такива, които демонстративно си горят маските на протеста!И да кажа в заключение - тук в България не съм виждал такива яростни протести.Тук ние "протестираме" символично. Но от турско знаем, че "покорната глава сабя не я сече", та затуй сме така.

30

чудна работа

преди 3 години

Някой ще ми обясни ли как се плува във водата с маска???Доколкото знам, за подводно плуване се използва шнорхел и маска, ама друг вид, не от този.

29

протестъри

преди 3 години

какъв късмет, че не живеем в испания

fallback