Снимка: Pixabay

Европейският съвет ще обсъди днес онлайн развитието на пандемията от коронавирус, снабдяването с ваксини, както и отношенията с Турция и Русия. Не се предвижда да бъдат утвърдени решения, уточни високопоставен европейски дипломат, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в срещата ще се включи президентът на САЩ Джо Байдън, но не се предвижда разговор с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Байдън и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще направят изявления, в които ще очертаят стремежа за съживяване на двустранното сътрудничество.

Участниците в заседанието ще обсъдят въпроса с производството и доставката на ваксини, но засега няма да се произнасят по предложението на Европейската комисия за допълнителни ограничения на износа, нито за въвеждането на електронно удостоверение за преболедувалите и ваксинираните. Въпреки че седем държави от ЕС са поставили за обсъждане въпроса за разпределението на ваксините, Европейският съвет не е мястото за взимане на такива решения, посочи дипломатът.

Предвижда се разговорът за стратегическите отношения с Русия да бъде отложен отново - за следващия път, когато ще бъде възможно физическото присъствие на европейските ръководители в Брюксел. По въпроса с Турция се очаква Европейският съвет да изрази готовност за сътрудничество с Анкара по теми от общ интерес като миграцията, икономиката, противодействието на пандемията. Очаква се ЕС да изрази загриженост от влошаването на обстановката с човешките права и върховенството на закона в Турция.

В петък Европейският съвет ще обсъди хода на цифровизацията, както и международната роля на общата европейска валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase