Снимка: Flickr
fallback

Десетки малки градове и села в Италия предлагат изоставени жилища за скромната сума от 1 евро, предизвиквайки нов вид златна треска, докато ентусиазирани купувачи от цял ​​свят се опитват да осигурят нов дом в красивите, отдалечени от цивилизацията места.

Сделката се разглежда като печеливша, когато умиращите общности получават приток на нов живот и инвестиции, тъй като порутените имоти оживяват и, което е по-важно, започват да допринасят за приходите.

Но все пак може да има и губещи.

Сега семейства на първоначалните собственици на някои от изоставените домове започват да се появяват и да заявяват своите претенции върху тези стари каменни конструкции, заявявайки че властите е трябвало да се свържат с тях и да ги уведоми за продажбите.

Сред онези, които сега оспорват потенциалната продажба на семейния си дом, е Джоузи Фачини, която сега живее в Канада. Бабата на Фачини, Консилиа Скапилати, мигрирала в Канада през 50-те години, оставяйки симпатична малка каменна къща в историческия център на Кастропиняно в южния регион на Молизе, Италия, която семейството посещава редовно през годините.

След като научава за плана на Кастропиняно да разпродаде стария си жилищен фонд, Фачини започва да се тревожи за своя имот и месеци наред се опитва отдалеч да потвърди претенциите си за дома, който нейната баба е оставила преди десетилетия.

Тя не е единствената. Въпреки усилията на местните власти да се свържат със семействата на първоначалните собственици, други казват, че също се страхуват да загубят своите домове, тъй като се борят да отстояват претенциите си отдалеч, огранчени от времето и правните усложнения.

"Ядосана и разочарована"

"Бях чувала за плановете за продажба и се свързах с общината през август", казва Фачини пред CNN. "Тогава видях статията, в която се казва, че кметът е изпратил уведомления в чужбина, но никой от семейството ми не е уведомен за това."

Фачини казва, че е изпратила множество имейли и препоръчано писмо до Никола Скапилати, кмет на Кастропиняно, който споделя същото фамилно име като баба й, но не е получил отговор. "Нищо", казва тя. "Толкова съм ядосана и разочарована. Бих искала да видя как градът процъфтява и да помогна да бъда част от това, но моля, не крадете дома ни от нас."

Фачини казва, че най-накрая е получила отговор от кмета след мъчително осеммесечно чакане. Но Скапилати й е казал, че трябва да предостави акт за собственост и информация, за да потвърди иска си. А това може да се окаже сложно. Помолен от CNN да коментира твърдението на Фачини, Скапилати посочва, че с годините домът е могъл да премине към нови собственици извън семейството или към други наследници или далечни роднини. Фачини има братовчеди в Италия, които никога не е срещала.

Също така не е нищо ново продажбите или прехвърлянето на собствеността да се извършват неофициално в Италия, особено в селските райони, за да се избегнат данъци, казва Скапилати.

Кастропиняно прави нещата по различен начин в сравнение с други места, продаващи жилища за 1 евро. Градът има около 100 изоставени сгради, но кметът казва, че иска да съчетае заинтересованите страни с подходящата къща за тях. Той обяснява, че се движи по два паралелни пътя, като едновременно стъпка по стъпка достига до потенциални купувачи и стари собственици, за да гарантира, че търсенето отговаря на предлагането.

След като заинтересованите купувачи се свържат с подробен план каква къща биха искали и защо, кметът казва, че се опитва да достигне до първоначалните собственици въз основа на данните от поземления регистър.

Глоби и изземвания

След като получава хиляди имейли от заинтересовани купувачи, Скапилати казва, че е идентифицирал първи транш от къщи и е изпратил около 20 писма до първоначалните собственици, разпръснати по целия свят. Кметът твърди пред CNN, че ще конфискува имотите и ще ги продаде на нови купувачи, ако първоначалните собственици не отговорят в разумен срок, подробно описвайки намеренията си да възстановят сградата или да я предадат на властите.

Той казва, че имотите са опасни и порутени.

Според един експерт, действията на кмета са върху достатъчно солидна почва. Всеки, който притежава имот в Италия, трябва да го поддържа така че състоянието му да не навреди на никого. Неспазването на това правило може да доведе до глоби и конфискации, макар и при екстремни обстоятелства.

"Според италианското законодателство собственикът или наследникът е длъжен да гарантира по всяко време дължимата поддръжка на актива, за да предотврати всякакви щети на трети страни", казва Емилиано Русо, адвокат по недвижими имоти и адюнкт професор по недвижими имоти в Luiss Business в Рим. "В случай на риск от щети, той може да бъде обект на административни санкции от 154 до 929 евро, а в случай на реални щети, той може да бъде обект на наказателна санкция и арест."

Тъй като тези правила имат за цел да гарантират обществената безопасност, кметовете могат да издадат разпореждане, изискващо собствениците да извършат ремонт, казва Русо. Той добавя, че местните власти могат да преследват собствениците или техните наследници по съдебен ред или да използват собствените си правомощия, за да възстановят разходите за издръжка или дори да конфискуват имота.

Кметът на Кастропиняно казва, че е изпращал известия за проекта до италианските дипломатически мисии в чужбина. Джоузи Фачини пък твърди, че нито тя, нито който и да е от нейното семейство е виждал информация, публикувана от посолството в Канада.

Двете страни вече обменят аргументи за това какво представлява правилното уведомяване.

"Претърсих италианското посолство в Канада, но не намерих известия", казва тя. "Повечето хора от Кастропиняно мигрираха в Канада, дори имаме клуб тук, клубът Ниагара Кастропиняно, който беше създаден от стотиците имигранти, които живеят тук."

Объркване и COVID

Фачини казва, че иска да знае какво трябва да се направи, за да се възстанови къщата, и е готова да плати всички данъци и разходи за ремонт. Тя казва, че е изпратила пълното име на своята баба до кметството и кмета и твърди, че сега е определила адреса на имота с помощта на роднини в Италия.

Фачини смята, че поемането на даден имот, дори ако е изоставен, без да са уведомени правилно членовете на семейството за стъпките, чрез които да си го върнат е неприемливо. "Допреди 10 години отсядах в къщата на моята баба в Кастропиняно, разположена нагоре по хълмист път след арката на входа на града", казва Фачини. "Една от лелите ми в Италия използва къщата известно време, след това тя почина, но нямам представа какво се е случило с къщата, на кого принадлежи сега. Тя е изоставена в продължение на пет години. Аз лично вече бих долетяла, за да попитам, но COVID направи това невъзможно."

Скапилати добавя, че наследниците на две други емигрантски фамилии в Канада и Аржентина също са били във връзка, за да разберат за съдбата на дома на техните предци. "Те не претендираха за нищо, а просто искаха информация относно семеен имот в Кастропиняно, който си спомниха, че е притежавал преди десетилетия, но не знаеха точното местоположение", казва той. "Появява се един ключов елемент - шансът, че след време емигранти в чужбина са продали къщата си частно на други собственици, без да уведомяват местните власти. Следователно нямаме конкретни данни, а натрупване на неплатени данъци, които никой никога няма да плати."

Други градове, предлагащи имоти от 1 евро, също са изправени пред подобни проблеми.

Освобождаване от тежестта

Сицилианският град Мусомели създаде агенция за връзка между стари и нови купувачи и досега успешно е продал стотици евтини жилища, според заместник-кмета Тоти Нигерели. Той казва, че поне едно семейство от Аржентина, където много местни жители са мигрирали през последните десетилетия, се е свързало с кметството за да заяви претенции към потенциален стар семеен дом.

"Имаме голяма общност от хора, живеещи в Южна Америка, произхождащи от местни жители на Мусомели, чийто интерес към техните корени се увеличи, когато новините се разпространиха в чужбина за нашата примамлива жилищна схема“, обяснява Нигрели. "Няколко от тях си спомниха, че са притежавали къща тук и са попитали какво да направят, за да си върнат жилището на техните предци."

Има и съобщения от собственици на жилища, които искат да продадат своите разпадащи се семейни имоти, за да се освободят от тежестта. "Бяхме толкова щастливи да се отървем къщата на леля си, че просто я подарихме на градските власти", казва Антониета Липани, италианско-швейцарска жителка в Женева, чието семейство мигрира от Мусомели. "Баща ми е наследил дома й, но ние никога не ходим, той е празен от години. Какъв е смисълът да го запазим?"

Няколко градове, като Карега Лигуре в Пиемонт и Ленсе ней Марси в Абруцо, са се опитали, но не са успели да пуснат имоти от 1 € със стари собственици, които се оказват твърде неуловими, а може би се страхуват от контакт с местните власти, които търсят данъци от около 400 € годишно.

Пререканията на роднини също могат да бъдат пречка. В Италия всеки един жив наследник има дял от имота и за да се продаде, всички трябва да се съгласят и да се подпишат. В противен случай изоставеното имущество остава замръзнало, дори ако се руши, обяснява Микеле Джанини, кметът на Фабриче ди Вергемоли, друг град, продаващ къщи за 1 евро.

Въпреки това в почти всички градове, които са продали успешно имоти от € 1 на нови собственици, потомците на емигрантите са били в контакт с властите, за да възстановят изгубените връзки и да преоткрият своите корени.

Спомен за мама

Кметовете на Бивона и Тройна в дълбока Сицилия са получили десетки заявки за покупка от хора, чиито предци са мигрирали във Франция, Аржентина и САЩ, всички търсещи празна къща в живописното село на своите предци.

"Този проект събуди второ и трето поколение мигранти в чужбина, предизвиквайки нов интерес към нашата общност. В миналото много семейства избягаха в търсене на по-добро бъдеще. Сега техните деца и внуци искат да се върнат в родния си град, за да преживеят отново живота на село", казва кметът на Бивона Милко Сина.

Обратно в Кастропиняно, кметът Скапилати казва, че е щастлив да си сътрудничи с Фачини за решаване на проблема й, ако могат да бъдат проверени подробности. "Ние не разграбваме имотите, не искаме да отнемем нито една къща на нито едно семейство, а напротив", казва той. "Радваме се, че нашият проект създаде ентусиазъм и хвърли Кастропиняно в светлината на прожекторите, привличайки хората, желаещи да обединят усилията си за възстановяване на нашата прекрасна общност."

Фачини казва, че ако успее да установи претенцията си за старата къща на семейството си, тя иска да се върне в Кастропианьо и с готовност ще помогне за популяризирането на града.

"Това е единственото нещо, което ми остана от майка ми и бих искала да го запазя", казва тя. "Искам да отида да живея в къщата, да я покажа на племенниците си, които никога не са я виждали. Бих искал да работя заедно с кмета, за да помогна на Кастропиняно отново да процъфти. Бих била най-големият защитник на хората, които искат да си купят къща там."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

HeinrichHimmler

преди 3 години

оставили си къщите на разруха ама като ги дали на хората да живеят в тях и да ги поддържат се разревали..

15

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 15#Оставка, съд, затвор ...

14

Basi

преди 3 години

У форума на днеса сме само скотове на държавни помощи, неплащащи нищо, на подаяния към БКП, Герб и други клонове на ком.партията майка. Кликаме за импресии да може днеса да каже на рекламодателите че много им се харчат новините.

fallback