ЕК обяви план за борба с рака, включващ мерки на стойност 4 млрд. евро. Всяка година над три  милиона души в ЕС получават диагнозата рак. Това е сериозен здравословен проблем, който ще засегне пряко 40 % от гражданите на ЕС и има значително въздействие върху европейските здравни системи и икономики. Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, заяви, че „всеки има приятел, колега или роднина, който е преминал по този път“. Коментар по темата на еврокомисаря Мария Габриел.

"Малко хора знаят, че ваксините на Мoderna и на BioNTech имат обещаващи научни изследвания, търсещи лечение на пет вида рак", обяви за предаването "Брюксел 1" еврокомисаря Мария Габриел.

"Ако ние успеем да осигурим инвестиции и продължим с този интензитет на работа, какъвто не сме виждали през последните години, това е от което имат нужда компаниите – данни, много повече инвестиции, за да може тази технология, направена вследствие на коронавируса, да бъде използвана и да даде много по-силен напредък в търсене на лечение също и за ракови заболявания", допълни еврокомисарят.

Борбата с рака е приоритет за председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Аз се радвам, че моята мисия за борба с рака в рамките на програмата "Хоризонт Европа" ще има основен принос. Поставили сме си много ясна цел – три милиона спасени човешки живота до 2030 – та година. Защото в Европа живее една десета от световното население, но над четвърт от случаите на ракови заболявания са при нас", коментира Мария Габриел.

Тя уточни, че тази седмица планът за действие е бил представен официално. "Сега предстои много работа – по отношение на превенция, на достъпа на държавите членки до лечение и грижа за пациентите, които след това трябва отново да се интегрират в активния живот", казва еврокомисарят.

"В рамките на моя ресор имаме много конкретни предложения, като още тази година ще създадем платформа, която ще е най-голямата европейска платформа за данни по отношение на раковите заболявания, за да може бързо да бъде направена връзката с по-напредналите лаборатории. Целта е всички държави членки да имат достъп до новите лечения, новите терапии", очерта програмата Мария Габриел.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR в събота, от 17.30 часа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase