Снимка: БГНЕС

След като пандемията от COVID-19 бъде ограничена, туристите най-накрая ще се върнат край каналите на Амстердам. Но най-вероятно ще открият известни промени, като например една от най-известните туристически атракции на холандската столица, вече няма да е достъпна за тях.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема иска да забрани на чуждестранните туристи да посещават кафенета с канабис, за да се справят с антисоциалното поведение и да ги изтласкат от града.

Собствениците на легендарните кафенета в Амстердам обаче са против. Според тях, ако на туристите им бъде забранено да бъдат в регулирани заведения, те ще бъдат тласнати в ръцете на безмилостни нелегални дилъри по улиците.

"Те нямат никаква дисциплина"

Амстердам е известен с множество неща, включително процъфтяващия си нощен живот, кварталът на червените фенери, кафенетата и баровета с канабис - привличащ 20 милиона туристи годишно.

Подобно на останалата част от Холандия, столицата в момента е в локдаун.

Някои от 850 000 жители биха предпочели животът им след пандемията  да прилича на този сега, вместо да се върне към това, което беше преди вирусът да плъзне по света. Бернадет де Вит иска да се отърве от това, което тя нарича "туристи с ниска стойност", включително млади британки, "облечени като розови пениси - които нямат никаква дисциплина".

Бернадет се поклаща леко, за да демонстрира как някои туристи се предвижват рано сутринта след тежка вечер, как уринират на улицата и повръщат в градините.

Кметът има план. Прекъсването на кръвоносните съоръжения на туризма с канабис, според нея, ще възпира този тип посетители и ще намали лошото поведение, което е свъзано с употребата му. Повечето градове в Холандия вече изискват от посетителите на кафенета да представят доказателство за пребиваване, но правилото не е включена столицата.

Съветът вече е изпробвал други методи за намаляване на натиска, който идва с "прекомерния туризъм". Наскоро ваканционни наеми в стил Airbnb бяха забранени от историческия център, а бъдещето на квартала на червените фенери е неясно. Обсъжда се създаването на секс зона в покрайнините Кафенетата са най-новият стремеж на търсещите удоволствие, към който властта се е насочила.

Остават само осем кафенета

В кафенето, подобно на парник, на Йоахим Хелмс по стените висят снимки, на които той прегръща редица знаменитости - от Риана до Ричард Брансън, Снуп Дог и Майли Сайръс. "Живея тук цял живот", казва той. "Хората, които идват да пушат трева, не са тези, които причиняват безпокойството."

Извеждането на туристите от кафенетата може и да е по-лесно от справянето с евтините полети и настаняването, но това не е начинът да се подобри Амстердам за местните жители, смята той.

"Съветът вече затвори една трета от кафенетата. Там, където се намираме, остават само осем кафенета, а на същия пощенски код -  500 места, където се сервира алкохол", обяснява той.

"Останал назад" от холандските закони за канабиса

Противоречивите холандски разпоредби създадоха това, което е известно като политика на "задкулисие": производството на канабис е незаконно, но холандските кафенета имат право да го продават. Въпреки че технически това е престъпление, продажбата на малки количества се "толерира".

Тази политика означава, че кафенетата купуват запасите си от нелегални производители на незаконни продукти, които ги обработват незаконно в Холандия или ги внасят контрабандно от места като Мароко, Ямайка, Колумбия и Тайланд.

Йоаким и други собственици заявяват пред BBC, че тяхната репутация е накърнена от разединени разпоредби. Текат експерименти в 10 града, които позволяват на малък брой кафенета да купуват продуктите си от оторизирани холандски производители на канабис. "Виждаме, че други градове вървят напред, докато ние изоставаме. Лошо е, че Амстердам - ​​либерален, толерантен град всъщност върви назад", оплаква се той.

Могат ли туристите да бъдат подмамени от улични дилъри?

Според изявление на местните власти "нарастващият пазар на канабис, генериращ все по-големи печалби, е все по-уязвим към престъпна дейност. Настоящата политика на толерантност затруднява, и по-скоро парви невъзможно, операторите на кафенета да не поддържат връзки с незаконни доставчици."

Но Марк Джейкъбс, който управлява The Rookies Club на тясна уличка в сянката на Държавния музей, вярва, че плановете на кмета ще подхранват самата престъпност и противообществено поведение, което съветът се опитва да пребори.

"Дилъри са тези, които ще бъдат щастливи: брутални момчета, вече го виждам. В 01:00 трябва да затворя вратите си, след това има дилъри, които чакат, не им пука какво ще ви продадат или какво ще се случи с вас. Няма да е безопасно по улиците, както е сега. Ще се появят новите Ал Капоне, новите дилъри, хиляди от тях."

Кафенетата играят важна роля в защитата на младите хора, според Йоахим Хелмс, който се страхува, че в противен случай биха могли да се окажат като мулета на наркотици или да продават наркотици на улицата.

Други собственици на малъки бизнеси също имат своите притеснения.

Забраната на туристите да пушат трева ще е много тежка. Има момчета, които идват и казват: "Искаме пържена треска". Ще продавам много по-малко риба на хората, не виждам добрата страна на този закон", казва Райън, който е собственик на ресторант.

Но много от жителите не виждат нещата по същия начин, а с полицията и прокурорите, които подкрепят по-строг контрол, е много вероятно чуждестранните посетители скоро да не могат да влизат в кафенетата с канабис в Амстердам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase