Снимка: БГНЕС

Британският вариант на коронавируса е бил установен при поне 128 случая в 17 провинции на Турция, заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от "Хюриет дейли нюз". В публикация в Туитър вчера Коджа отбеляза, че вариантите на вируса са голям фактор за ръста на случаите в Европа и повтори, че турското население трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки.

Междувременно проф. Мустафа Наджи Илхан от съвета по социални науки на министерството на здравеопазването каза, че новият вариант на коронавируса може да стои зад увеличаването на денонощните случаи в Турция от около 5 хиляди на 7 хиляди напоследък. Той обаче уточни, че не само британският вариант може да е отговорен, но и други фактори е възможно да са изиграли роля за увеличаването на заразените напоследък.

"Ние наблюдаваме отблизо случаите на заразяване с мутирал вирус в страната. Проучваме случаите, за да определим дали са свързани с вирусния вариант, който произлиза от Обединеното кралство или от Южна Африка", каза проф. Илхан, цитиран от БТА.

Турция започна ваксинационната си програма на 14 януари. Досега са васкинирани предимно здравни работници и възрастни хора. По данни на здравното министерство досега почти 2 милиона души са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус, доставена от Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase