Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу COVID-19 на "AstraZeneca".

Oще по темата

Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС, предава БТА. Регулаторът препоръча медикаментът да се използва за имунизация на граждани над 18-годишна възраст.

Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна". В последните дни от "AstraZeneca" предупредиха, че не са в състояние засега да изпълнят навреме договора си с ЕК, който предвижда доставката на 400 милиона дози до края на годината.

"В момента имаме три ваксини, одобрени за използване в ЕС. Има и други ваксини, които дават положителни надежди. Трябва да продължим да работим сериозно, за да разработваме и други ваксини, които да ни помогнат в борбата с пандемията", стана ясно на брифинга на Европейската агенция по лекарствата.

Ваксината на "AstraZenecа" се базира на технология, различна от тази на другите две ваксини. Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на "указания" от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще. Този тип ваксини са по-лесни за съхранение, предава БГНЕС.

Резултатите от клинични изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка с общо 24 000 участници сочат, че ваксината е безопасна и ефективна сред хора на възраст над 18 г. Повечето от тях са на възраст между 18 и 55 г. Данните за по-възрастните лица все още не са публични, но "се очаква да има защита, имайки предвид, че в тази възрастова група се наблюдава имунен отговор". Същевременно ЕМА отчита по-ниската ефективност на ваксината – около 60% според клиничните изпитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 3 години

До АнонименОбясняваха ти, че се бие в началото на Октомври, за да те предпази от очакваната грипна вълна около Февруари... Не че не можеш да си я поставиш и август ако искаш...

46

Анонимен

преди 3 години

Ко става до преди време личните доктори ни обесняваха че подобна ваксина се бие в началото на октомври ,сега може през цялата година ) но цирка продължава макар и без ваксини

45

Анонимен

преди 3 години

60%?! Това означава, че от 5 човека, трима ще са защитени, а двама ще се заразят. Това е потресаващо, а вие сте поръчали най-много от нея! Оставка и затвор!

fallback