Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Премиерът  на Италия Джузепе Конте връчи оставката на правителството на италианския президент Серджо Матарела, съобщи „Кориере дела сера“.

От президентството потвърдиха, че Джузепе Конте е подал оставка, като допълниха, че консултациите с политическите партии за разрешаване на кризата започват утре, предаде БНР.

По-рано през деня италианският премиер Конте представи пред Министерския съвет причините да подаде оставка.

Наблюдателите определят политическата криза, предизвикана преди седмица от „Италия вива”, оттеглила се от мнозинството, като „криза в тъмното”, защото не е ясно какво може да се случи след оставката на премиера Конте.

Държавният глава ще  прецени ситуацията след консултации с парламентарните сили утре следобед и после ще вземе решение.

Важното е той да има гаранции за парламентарно мнозинство. То е гарантирано засега от коалиционните партньори „Пет звезди”, Демократическата партия и от партията „Свободни и равни”, но недостатъчно за горната камара на парламента след оттеглянето на „Италия вива”, която обаче не иска предсрочни избори,  както ги желае дясната опозиция.

Целта е да няма предсрочен вот. Работи се за създаване на широк парламентарен фронт с проевропейска посока за нов евентуален трети  кабинет на Конте.

Последният важен декрет на вторият му кабинет, подписан тази сутрин, върна автономията на ИОК, с което Италия няма да бъде санкционирана за Олимпийските игри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

баба мара

преди 3 години

оставка в италия оставка в холандия в българия 200 дни хората излизат поулиците и нищо такъв инат такова дебелокожие не съм очаквала 21 век сме

12

нн

преди 3 години

Това чака и България след сегашните парламентарни. Избори до дупка, защото НС ще бъде един тюрлю гювеч, до там се докарахме.

11

S

преди 3 години

А сега и новината за папата

fallback