Снимка: Bulgaria ON AIR

Алексей Навални, опозиционер и критик на руския президент Владимир Путин обяви, че ще се върне в Русия със самолет на 17 януари. Навални бе откаран за лечение в Германия, след опит за убийство с нервнопаралитичен агент от типа Новичок. Защо руският опозиционер реши да се върне в Москва, след като руските власти планират да го арестуват, и какво наистина го очаква? Коментар на журналиста Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.

„Европейският съд през 2017 г. даде ясна и категорична оценка, че този процес е политически и всъщност има политическо решение. Москва, обаче, по всякакъв начин се опитва да притисне Навални. Включително това ще стане и при пристигането му“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ журналистът Чавдар Стефанов.

„Има няколко варианта. Единият е да го пуснат да се прибере в къщи и след това да му наложат някакви ограничения. Другият е да го арестува Службата за изтърпяване на наказания, което е доста спорно юридически, поне за два дена. Защото на 29 януари заседава съдът, който трябва да реши, дали условната присъда трябва да стане реална, т.е. да го вкарат в лагер за три години и половина“, допълни Чавдар Стефанов.

Според бившия кореспондент на БНР в Москва, „може и в трудов лагер да го вкарат в Русия. Повечето хора излежават присъдата си по този начин там. Трудят се за Родината и за превъзпитанието си. Същото беше и с Михаил Ходорковски“.

Чавдар Стефанов смята, че казусът е сложен най-вече с това, че идват парламентарни избори в Русия и "Навални пречеше много с това, че измисли една система, която се нарича "умно гласуване“ – да се подкрепя кандидатът, който е срещу управляващата партия „Единна Русия“. Това се оказа доста печеливша стратегия и тактика“, допълни журналистът Чавдар Стефанов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR от 17.30 часа утре, 16 януари!

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 1 месец

Предател за какво бе и диот?

68

Анонимен

преди 1 месец

Не съм чувал досега от както свят светува на предател да му е издигнат паметник.Такива отиват до стената за разстрел.

67

Анонимен

преди 1 месец

С право се изумяваш колко ниско може да пропадне едно същество по отношение на интелектуалното си състояние - същество, подобно на Одисей 1, получило безплатно образование в СССР и след това мимикрирало до откровен платен copocoид, враг на източното православие.