Снимка: БГНЕС
fallback

Много райони в Испания са в капан на снежната буря Филомена. В цялата страна е обявена висока степен на тревога.

Заради обилните снеговалежи е затворено международното летище "Барахас". Много пътища са блокирани. В Мадрид парковете са затворени, предаде БНР.

Снежна буря, наречена Филомена, се разрази над испанската столица Мадрид и блокира хиляди шофьори в колите и камионите им. В столицата снежната покривка е невиждана от половин век.

С падането на нощта дебела снежна покривка блокира Мадрид. Много улици и шосета в и около града се оказаха непроходими, а мадридското летище бе затворено за полети. Засегнати са 400 пътища в централната част на страната.

Стотици автомобили са блокирани по пътищата. С 20 см снежна покривка и температури около нулата районът южно от Мадрид обяви най-висока червена степен на тревога за първи път от въвеждането на системата през 2007 г. Прекратено е движението на скоростните влакове, свързващи Мадрид с Валенсия и Аликанте. Рекордно ниска температура от минус 35,6 градуса бе измерена във Вега де Лурдес край Леон в Северна Испания.

В град Толедо властите призоваха на помощ армията за почистване на улиците.

Синоптиците прогнозират обилните снеговалежи да продължат и утре, докато бурята Филомена бавно се изтегля на североизток.

На сайта на Летище София съобщават, че е анулиран полет за Мадрид от 15 часа.

Около 300 полета бяха отменени на испанското международно летище "Барахас" заради обилния снеговалеж. Очаква се авиокомпании да пренасочат полетите си за кацане на други летища в Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Испанеца

преди 3 години

Аз съм шофьор от няколко години в Испания.Всяка зима е тежка и има сняг но тся веше страшно.Дано да е отминало най лошото.Вчера 11/01/21 в Сарагоса беше -13 градуса.Такова чудо и в Бг не помня

13

МИНУС -35 градуса

преди 3 години

в Мадрид или където и да е в Испания - ИЗКЛЮЧЕНО! Не е възможно по тези южни географски ширини да бъде измерена такава температура!*Мнение от дипломиран в чужбина БГ метереолог

12

Анонимен

преди 3 години

Глобално затопляне майна.

fallback