Снимка: архив, БГНЕС

Заради нефункциониращата система за взимане на решения властите в Босна и Херцеговина не са направили нищо, за да облекчат драматичната хуманитарна ситуация на стотици мигранти в тежки зимни условия, предупреди върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Танюг.

Той написа в своя блог, че властите в Босна и Херцеговина са пренебрегнали непрекъснатите призиви да осигурят основни условия за живот и хуманно отношение на мигрантите в приемния център Липа, който не е подходящ за пребиваване през зимата, съобщи Хина.

През декември заради умишлено предизвикан пожар този лагер стана напълно неизползваем и 3000 мигранти се оказаха без подслон в зимни условия. Алтернативата е приемният център Бира в Бихач, който с 3,5 милиона евро помощ от ЕС бе оборудван за зимно пребиваване. Този център обаче стои празен заради съпротивата на местните власти и населението, отбеляза Борел.

Той посочи, че в Босна в момента се намират между 8000 и 9000 бежанци и мигранти, от които 5600 са официално регистрирани.

От 2018 година ЕС е дал на Босна и Херцеговина над 88 милиона евро за решаване на основни нужди на мигрантите и за укрепване на капацитета за управление на миграцията.

Последният транш от 3,5 милиона евро бе одобрен преди два дни за помощ за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Унско-санския кантон.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase