Снимка: БГНЕС
fallback

Пандемията от коронавирус е един от най-големите политически, социални и икономически проблеми на века, заяви в новогодишното си обръщение канцлерката на Германия Ангела Меркел, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Това е историческа криза, която до голяма степен засегна всички, а някои твърде много", каза ръководителката на германското правителство.

Oще по темата

"Зимата ще бъде тежка", предупреди Меркел и добави, че зависи от цялото общество колко скоро ще бъде преодоляна пандемията.

Тя каза, че през 2020 г. нещо се е стоварило върху човечеството, което светът не е очаквал. "Неизвестен дотогава вирус проникна в телата и живота ни", заяви Меркел и припомни, че на хората се е наложило да се откажат от контакти, прегръдки, лични разговори и тържества. "Вирусът превръща нормалното поведение в риск, а напълно необичайните защитни мерки в норма", каза канцлерът.

По думите й "теориите на конспирацията, разпространени във връзка с пандемията, са не само погрешни и опасни, но и цинични и жестоки" спрямо хората, загубили близките си поради коронавируса.

"Позволете ми да кажа нещо лично накрая: след девет месеца ще има избори за Бундестаг, на които няма да се кандидатирам. В тази връзка, както изглежда, днес мога да се обърна към вас за последен път с новогодишно обръщение като канцлер", каза Меркел.

"Мисля, че не преувеличавам, когато казвам, че никога през последните 15 години не сме смятали старата година за толкова трудна и че въпреки всички притеснения и известен скептицизъм, никога не сме посрещали новата година с такава надежда", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

На Меркел

преди 3 години

словото е много по- мрачно от на нашия Президент. Ама ГЕРБ-авите нищо не казват за защитницата на бандита.

17

ша взема а та фърла

преди 3 години

Тая бабичка противна да я разкарват максимално бързо, че откакто е канцлер 3 катастрофи в Европа. Тая е такава прокоба за континента, че трябва да я погребат в морето.

16

komitataда

преди 3 години

Добре че си отиваш че докара само проблеми на Европа ,разпадаща с е европа и оставаш една Германия ,която вече не е оная преди 20 години//

fallback