Снимка: БГНЕС

Европейският съюз започва от днес официално ваксинацията на населението си срещу коронавируса, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

Ваксинацията ще се извърши с първата сертифицирана от ЕС ваксина, тази на "Пфайзър" и "Бионтех".

И в Гърция започват да се ваксинират от днес. Сред първите 100 души са президентът, премиерът и лидерът на опозицията. "Коледа на свободата" - така гърците нарекоха акцията по ваксинирането.

9750 са ваксините, пристигнали в Гърция. Те се охраняват от общо 3500 полицейски служители, хеликоптери и дронове в центровете за ваксинация 24 часа в денонощието. Ваксинацията стартира в 5 болници в Атика точно в 13 часа, съобщава Нова тв.

Сред първите ваксинирани ще бъдат и 29-годишна медицинска сестра, както и мъж от дом за възрастни хора.

В началото на новата седмица ваксините ще бъдат изпратени и до други райони в Гърция. Ваксинирането на медицински персонал ще започне официално на 29 декември.

Гръцкото правителство създаде електронна платформа, в която всеки гражданин, включително и българите, които законно пребивават в южната ни съседка и имат здравен номер, могат да заявят желанието си за ваксиниране. След това те ще получат съобщение на телефона си с мястото, датата и часа на ваксинацията. Записване за имунизация може да се направи и в аптеките.

Въпреки намалелия брой на заразените от коронавирус в страната, правителството не планира да премахне карантината и да разхлаби мерките. Проучване сочи, че около 40% от гърците ще се ваксинират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase