Снимка: БГНЕС
В Гърция се отчитат подобряване на епидемичната обстановка след два месеца на ограничения. Полицията в южната ни съседка следи за спазване на мерките и пълната забрана за движение след 22.00 часа, пише БНР.
 
Украсените витрини и домове единствено подсказват, че е навечерието на голям християнски празник. Въпреки забраната имаше силно движение на хора по централните търговски улици, които излязоха на кратка разходка в слънчевото време.
 
Магазините не работят, но се чувства духът на Рождество. Гърците си честитят от дистанция и с маски. Събирането на Бъдни вечер е позволено до 9 души от две семейства и то до вечерния час в 22.00 часа. 
 
"Спазвайте мерките. Опасността не е преминала. Надеждата е във ваксината" - върху това акцентират в обръщенията си политическите лидери.
Още по темата
 
За първи път не се чуват и коледарски песни поради забрана за рискови контакти на децата. Но в Атина, както и други градове на страната, се движат коледни автобуси с песни и пожелания за здраве и щастие.
 
По традиция в Гърция тази вечер децата не очакват подаръци, защото тях ги носи Свети Васил в новогодишната нощ.
 
Утре правителството разреши посещение на ограничен брой вярващи на литургия. Тържествата тази вечер ще са в къщи с най-близките хора.
 
Главата на гръцката православна църква - архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним призова духовниците да се включат в кампанията по ваксиниране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase