Снимка: БГНЕС

Страните от Европейския съюз (ЕС) се договориха да поддържат отворени вътрешните граници на Шенгенското пространство, след като държави-членки като Германия, Франция, Италия или Белгия преустановиха връзките си с Великобритания поради новия щам на коронавирус, идентифициран в тази страна, съобщава "Евронюз".

"Предвид опита от началото на пандемията, държавите-членки подчертаха значението на запазването на границите в Шенгенското пространство отворени", докладва Съветът на ЕС.

Още по темата
Техническите съветници от 27-те страни от ЕС проведоха спешна среща на кризисния механизъм IPCR (Integrated Political Response to Crisis), която продължи три часа.

Британският премиер Борис Джонсън реагира, като свика спешно заседание на своя кабинет, предава БГНЕС.

Търговската "Оксфорд Стрийт" в Лондон е почти безлюдна. И това се дължи на факта, че британската столица и югоизточната част на Англия са изложени на рисково ниво 4, тоест сериозно, и са затворени отново от неделя. Несъществени магазини, спортни зали или кина отново са затворени. Няколко дни преди Коледа засегнатите британци се втурнаха да напълнят кошницата за пазаруване, за да бъдат подготвени за всичко, което идва.

Според британски учени, новият щам ускорява предаването на вируса с до 70%, въпреки че изглежда не причинява по-сериозни симптоми.

"Новият щам е по-трансмисивен. Добрата новина е, че засега не изглежда да причинява влошаване на болестта, което е важно. И доколкото знаем, на този етап ваксината все още трябва да работи срещу това", обяснява Марк Уолпорт, бивш главен научен съветник на правителството на Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase