Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Върховният съд на Испания разпореди да бъде проведено разследване на смъртни случаи в домове за възрастни по време на пандемията от COVID-19 и на липсата на предпазни средства за здравните работници, предаде Ройтерс.

Магистратите са поискали да се разбере дали смъртните случаи в домовете „са свързани с политически, административни или управленски решения и дали тези решения са криминално укорими“.

Испания е сред най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Европа, включително и от икономическа гледна точка.

Близо 50 000 са жертвите на COVID-19 – 181 за последните 24 часа.

Oще по темата

Над 20 000 души са починали от или вероятно от коронавируса в домове за възрастни в Испания по време на първата вълна, сочат предварителни данни, съобщени от „Ел Паис“ и РТВЕ.

Върховният съд е поискал и по-ниски инстанции да проверят евентуални злоупотреби с публични фондове при закупуване на дефектна екипировка за борба с пандемията.

Около 50 иска срещу правителството и неговия отговор на пандемията са отхвърлени заради „липса на достатъчно детайли за повдигане на обвинения към висши длъжностни лица“, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 13За Испания, не за Италия! Чети, преди да пишеш! Близо 49000 са общо умрелите.

13

Анонимен

преди 3 години

Минаха англичаните по смъртност, което може да се обясни с Брекзит и мотото "Europa first"."Близо 50 000 са жертвите на COVID-19 181 за последните 24 часа." - това от къде го съчинихте, не знам? Близо 68000 са жертвите, а последните 24 часа са 764.

12

Да

преди 3 години

Управляващите там социалисти лъгаха, както могат..... и както винаги !

fallback