Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съгласна с препоръките за затваряне на магазините в страна след Коледа до 10 януари 2021 г. и се противопостави на отварянето на хотелите, така че семействата да могат да се срещат едно с друго през ваканционния период.

Говорейки в долната камара на парламента - Бундестага, Меркел каза, че опитът показва, че втората вълна на пандемия е по-трудна от първата, като добави, че в Германия все още има твърде много хора, заразени с коронавирус, съобщава Ройтерс.

Меркел посочи, че хората в Германия не са намалили контактите си в достатъчна степен, след като от 2 ноември в страната беше въведен частичен локдаун в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, оставяйки отворени само училищата и магазините.

В тази връзка Меркел подчерта, че би предприела всички възможни стъпки, за да запази отворени училищата и детските градини, предаде БНР.

Още по темата
Германският канцлeр предупреди, че ваксинацията срещу COVID-19 не може да доведе до "голяма промяна в хода на пандемията" през първите три месеца на 2021 година, тъй като няма да може да бъде направена имунизация на достатъчен брой хора.

В обръщението си пред Бундестаг тя отбеляза, че на ваксинацията трябва да се гледа като на важна стъпка, тъй кат ще намали броя на смъртните случаи вследствие на коронавируса, което само по себе си представлява "голяма победа".

Според Меркел пандемията от COVID-19 променя баланса на световната икономика, като много страни бележат икономически спад поради коронавирусната криза. "Най-устойчиви са икономиките, които успяха да овладеят пандемията", посочи тя пред германските депутати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase