Снимка: БГНЕС
fallback

Насилие избухна в Париж за втори пореден уикенд на масов протест срещу новия закон за сигурностjd, информира АФП. Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, запалени бяха превозни средства и разбити витрини на магазини.

Прозорци на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка бяха изпочупени, а няколко автомобила избухнаха в пламъци, докато демонстрантите маршируваха към централния площад "Република".

Oще по темата

Хвърляни са предмети по полицията, която е реагирала със сълзотворен газ. Това е повторение на жестоките сцени от протестите миналия уикенд срещу закона за сигурността, който ще ограничи публикуването на снимки на лица от полицията, съобщи Dariknews.

Предишният протест в Париж преди седмица завърши с вандалски прояви и сблъсъци на радикални демонстранти с полицията. Инциденти имаше и в други френски градове. За днес властите на големи градове като Бордо, Лион и Монпелие забраниха всякакви демонстрации в централните им части.

Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им или съобщават техните имена и адреси.

След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.

Очакват се общо стотина протестни прояви в цялата страна, след като вчера президентът Еманюел Макрон отхвърли обвиненията в авторитарен уклон, отбелязва Франс прес. "Не мога да допусна да се говори, че свободите във Франция се ограничават. Това е една голяма лъжа. Тук не е Унгария или Турция", заяви Макрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Теди

преди 3 години

И Мария Козарова ще гори в ада като майка си демона Николина Димова Недева

32

Теди

преди 3 години

И Мария Козарова ще гори в ада като майка си демона Николина Димова Недева

31

Теди

преди 3 години

И Мария Козарова ще гори в ада като майка си демона Николина Димова Недева

fallback