Снимка: БГНЕС

Американската авиокомпания "Юнайтид еърлайнс" вчера започна да доставя ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания "Пфайзер", до складове в САЩ и в Европа, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Уолстрийт джърнъл".

По данни на вестника, "Юнайтид еърлайнс", в сътрудничество с "Пфайзер" е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия.

По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия.

Още по темата

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от федералното авиационно управление (ФАУ) на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон.

Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания БиоНТек и нейният американски партньор "Пфайзер" изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус.

Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември.

По този начин, използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември.

По-рано БиоНТек и "Пфайзер" казаха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението ѝ и че ефективността ѝ е 95 процента.

Коментари Напиши коментар

50

Христо Христов

преди 3 месеца

колко ще и е действието?
3 месеца? 8 месеца?
само питам.

49

Анонимен

преди 3 месеца

Отрови ето това е същински КОВИД !

48

МангъроидитеНещастни

преди 3 месеца

Ще си сложат, даже по собствено желание ще си сложат - когато Гърция и Европа обявят, че без направена ваксина няма да пускат на границата. В противен случай - 14 дни карантина. Много авиокомпани и хотели също няма да обслужват хора без ваксинация. Предстои страните да си направят достатъчно надежден хартиен носител и електронна база данни, които да могат се верифицират и от другия край на света! Заразопреносителите няма да са добре дошли никъде по света,..освен на жълтите павета, разбира се!