Снимка: БГНЕС

В един от фитнесите в централен Стокхолм няколко души правят пилатес, спазвайки дистанция. Правителството казва, че спортуването на закрито все пак е опасно, но отказва да затвори бизнесите. А хората, които посещават часовете във фитнеса са категорични, че няма да спрат да спортуват.

Още по темата

"Да тренирам е единственото нещо, което ми остана сега. Имам нужда да го правя докато мога. Не само за себе си, но и за всички присъстващи, които са толкова щастливи, че все още продължаваме да спортуваме", казва инструктурката Аса Ларсон.

Но навярно те ще се почувстват малко по-различно, ако видят как лекарите се борят за живота на хората в болниците.

В Университетската болница в Упсала преготвят пациент, който е на изкуствено дишане, за да го качат в хеликоптер и да го откарат в медицинско заведение, което има повече свободни легла. Запитан дали е изненадан, че вече се е наложило болницата да удвои капацитета си, директорът Рафаел Кавати категорично казва: "Не. Нямаше никаква изненада. Очаквахме го."

След тихото лято коронавирусът се завърна по-силен в Европа. По време на първата вълна Швеция бе една от страните, които светът наблюдава по-изкъсо, тъй като тя отказа да приеме по-строги мерки и си служеше само с препоръки, но не и със забрани. Ситуацията в болниците вече напомня на тази от пролетта, а медиците са уморени, но и ядосани, тъй като вярват, че всичко това можеше да се избегне.

В Швеция все още няма локдаун, няма правила, а само препоръки за социална дистанция. Да, списъкът с препоръки на страната е по-строг и изглежда повече като молба за доброволен локдаун. Но лекарите на първа линия са абсолютно категорични - това не е достатъчно. Самият архитект на този модел, Андерс Тегнел, признава, че повечето хора не следват съветите му.

"През пролетта този подход работеше много добре. Ние успяхме да накараме хората да не се събират, ако не е наложително. Ако успеем отново да постигнем това и повече хора се вслушват в съветите ни, мисля, че ще успеем да овладеем ситуацията и сега", казва Тегнел пред CNN.

За много хора в Швеция той е герой, тъй като Тегнел е успял "да запази свободата им". Властите в страната също го подкрепят, въпреки че признават, че не са успели да защитят по-възрастните хора. Повече от 90% от хората, които са изгубили битката с COVID-19 досега са над 70 години. А общият брой на жертвите в Швеция е 6340 - повече от жертвите, които останалите скандинавски държави са дали взети заедно.

Сред заразените в Швеция и все още дишащ благодарение на кислородна бутилка е адвокатът, защитник на свободата, Андерс Ейдсвик. Въпреки че знае каква болка причинява коронавируса, той все пак е на мнение, че свободата е на първо място. "Не вярвам, че трябва да е толкова лесно да затвориш обществото", казва той.

Швеция иска хората да се отделят един от други доброволно. Сега, повече от всякога, ги моли временно да се откажат от своите занимания. Оцеляването на страната зависи от склонността на хората да поемат отговорност. Но дали те имат такова намерение?

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase