Снимка: БГНЕС

Френските супермаркети ще трябва от днес да затворят щандовете си с "неосновни" продукти, обяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от ДПА, БТА и Ройтерс.

Забраната се въвежда след протести на кметове, според които ограничителните мерки срещу коронавируса в страната несправедливо ощетяват дребните търговци.

Още по темата

Премиерът изтъкна, че сега не е моментът да се отменят вече обявени мерки. Правителството въведе от петък в цяла Франция ограничителни мерки за придвижване и събиране на граждани за втори път тази година.

Магазините, където се продават единствено "неосновни" стоки като книги и облекло, са принудени да затворят.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер заяви в неделя пред телевизия BFMTV, че е против общинските разпоредби, позволяващи на търговците да продължават да продават въпреки ограничителните мерки.

Той обаче призна заплахите, свързани с новите ограничения.

"Не бива Амазон (Amazon), примерно, да спечели от тази криза за сметка на кварталните магазини, а и дори за сметка на големите супермаркети, които дават работа на стотици хиляди", изтъкна министърът.

Той обеща да бъдат отпуснати стотина милиона евро за ускоряване на дигитализацияна в малките търговски обекти. По думите му след кризата трябва поне половината от кварталните магазини да бъдат дигитализирани, спрямо една трета в момента.

Брюно Льо Мер призова дребните търговци да работят с онлайн поръчки, за да поддържат дейността си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase