Снимка: БГНЕС
fallback
Лидерите на ЕС осъдиха "абсолютно неприемливите" провокации и реторика от страна на Турция, но няма да предприемат конкретни мерки преди срещата им на върха, която ще се проведе през декември. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от АФП.
 
Франция настоява ЕС да наложи санкции на Турция заради вербалните атаки на турския президент Реджеп Ердоган срещу френския му колега Еманюел Макрон, отбелязват от БТА.
 
"Осъждаме неотдавнашните едностранни действия (на Турция) в Източно средиземно море, провокациите и реториката, които са напълно неприемливи", каза Мишел в края на видеоконференция на евролидерите, която се проведе вчера.
 
Отношенията между Турция и Франция постепенно се влошават от миналата година. Причината са разногласия по отношение на военните конфликти в Сирия и Либия, както и уреждането на споровете за богатите на газ зони в Източното Средиземноморие. Напрежението ескалира след критиките на Ердоган срещу Макрон, който защити правото да се рисуват карикатури на пророка Мохамед.
 
Снощи френската полиция беше принудена да използва сълзотворен газ срещу около 60 души от турската общност, които бяха излезли на демонстрация в източния френски град Дижон, съобщи областната управа, цитирана от АФП.
 
"Това е демонстрация, нищо повече", уточни управата, след като в Туитър бяха излъчени видеозаписи с десетки демонстранти, които размахват турски знамена и викат "Аллах акбар!" в центъра на града.
 
Демонстрантите започнаха шествие с издигнати юмруци преди да бъдат отблъснати със сълзотворен газ към гарата.
 
В сряда вечерта силите на реда трябваше да се намесят, за да попречат на няколко десетки членове на турската общност да се сбият с арменци в Десин-Шарпьо в предградие на Лион, където се намира мемориалът на арменския геноцид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Христо Христов

преди 3 години

Хахаха - шествие с вдигнати юмруци и веднага - газ...

33

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 35ти май си доста *** тези мегатони ако са използват ти ще си сред първите трупове в района

32

Анонимен

преди 3 години

Франция разполага само с 500-600 мегатона на бойни глави, което е нищо, но е напълно достатъчно да реши задачата, поставена от Урбан II преди почти хиляда години - от Лондон до Кайро да няма мюсюлмани.

fallback