Снимка: БГНЕС
fallback

Външният министър Екатерина Захариева призова българите във Великобритания да си извадят паспорти, за да не се окаже, че нито могат да напуснат Острова, нито да влязат в страната от октомври 2021 г.

Великобритания настоява от следващата година да не спазва правилата за свободно движение и да защитава границите си, каза тя по време на парламентарния контрол.

Захариева увери, че от момента на решението на британците да напуснат ЕС един от основните приоритетите на правителството е защита на правата на българските граждани.

Oще по темата

Тя посочи, че българите, които живеят във Великобритания, могат да получат статут за постоянно пребиваване.

Тези, които пристигнат в страната преди края на преговорния период 31 декември 2020 г., ще могат да останат там и след пет години да получат същия статут.

Всички трябва да кандидатстват по схемата за уседналост за ЕС, а решението за даването му е въпрос на вътрешните правила на Великобритания.

„Позицията на Великобритания е, че документ, удостоверяващ статут на уседналост, няма да бъде издаван, разработената от правителството електронна услуга им дава възможност да проверят с какви права разполагат“, обясни Захариева.

Тя отчете, че българите са най-голямата група чужденци, които са получили статут на уседналост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 3 години

Ами извадете го бе българи ... от Острова, на Захариева ви ай ай!

53

William Wallace

преди 3 години

До Кромуел Оли Демек да останат само корнуелци, шотландци и уелсци. Англичаните вън!

52

дада

преди 3 години

тези българи които плюят по българите в чужбина са изключително прости и зли : ами откак е дошла "демокрацията" за съжаление няма в хляб в България за толкова много хора и да съдиш някой че е избягал в търсене на по-добър живот и си е тръгнал разочарован през Терминал 2 е много долно и глупаво дори не отчитате че ако се върнят някои от тях може би ще са по-кадърни от вас и ще трябва да се борите за едно и също работно място с тях и може би биха ги предпочели

fallback