Снимка: БГНЕС
Тази година през юли страните от ЕС и Обединеното кралство, които обединени имат население от около 500 милиона, предоставиха дози Ремдесивир на 30 000 пациенти.
 
САЩ от своя страна подписаха сделка с производителя "Gilead" за продажба на повече от 500 000 дози. Това представлява по-голямата част от производството на компанията през миналия месец.
 
"Има недостиг на Ремдесивир", каза Мартин Янсен, говорител на холандското министерство на здравеопазването. Той добави още, че въпреки това скоро се очакват нови доставки.
 
Доказано е, че антивирусното лекарство помага за възстановяването в най-тежките случаи на COVID-19.
 
Ремдесивир и кортикостероидът Дексаметазон са единствените лекарства, които са одобрени в Европа за лечение на коронавирус. Американския президент Доналд Тръмп приемаше и двете лекарства, докато се лекува и с експериментален коктейл с антитела.
 
Броят на хоспитализираните в Европа се увеличава. Статистиката показва, че в повечето страни той все още е по-нисък, отколкото през пролетта.
 
"Поради нарастващия брой пациенти, приети в болници, търсенето на Ремдесивир нараства драстично", каза Янсен.
 
Полският министър на здравеопазването Адам Ниедзелски заяви, че има болници, в които не се предлага лекарството. Последната доставка на Ремдесивир за Полша пристигна миналия петък. /БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase