Снимка: архив, БГНЕС

Пандемията от COVID-19 благоприятства разрастването на киберпрестъпността в Европа, особено що се отнася до педофилски съдържания и онлайн измами, предаде Франс прес, като се позова на Европол.

"Престъпниците бързо се възползваха от пандемията, за да атакуват уязвими хора", когато пандемията подтикна потребителите да ползват интернет повече от когато и да било, посочва правоприлагащата агенция на ЕС.

Онлайн измамите "станаха идеална стратегия за киберпрестъпници да продават продукти, които уж предпазват от COVID-19 или служат за лечение", посочи базираната в Хага европейска агенция, която всяка година публикува доклади за киберпрестъпността.

Европол забелязва и значително увеличаване на материалите, показващи сексуално насилие над деца, а разпространението на такова съдържание става още по-популярно от обичайното заради ограниченията за пътуване, предаде БТА.

"Пандемията от коронавирус забави много аспекти от нормалния ни живот. Но за нещастие ускори престъпната дейност в онлайн пространството", каза еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Европол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase