Снимка: БГНЕС
fallback

България с най-голям годишен спад в търговията на дребно в ЕС за август. Това показват публикувани данни на Евростат, отчитащи сезонните фактори.

Оказва се, че през август, когато имаше известно облекчаване на мерките за ограничаване на COVID-19 в много други държави членки обаче, обемът на търговията на дребно се е увеличил с 4,4% в еврозоната и с 3,8% в целия ЕС в сравнение с юли тази година.

През юли търговията на дребно спадна с 1,8% във валутния съюз и с 1,2% в ЕС. Сред страните членки, за които има налични данни, най-голям месечен растеж на търговията на дребно се наблюдава в Белгия (+9,6 на сто), Франция (+6,2 на сто) и Германия (+3,1 на сто), а най-голям спад - в Румъния и Словения (по -1,6 на сто) и Португалия (-1,4 на сто). Спрямо август 2019 г., календарно коригираният индекс на продажбите на дребно се е повишил с 3,7 процента в еврозоната и с 3,5% в целия съюз.

Най-висок годишен растеж на обема на търговията на дребно през август е отчетен в Белгия (+12,9 на сто), Ирландия (+9,8 на сто) и Нидерландия (+8,3 на сто).

Но най-голям спад има в България (-12,2 на сто). Назад в класацията са още Малта (-7,5 на сто) и Словения (-6,6 на сто).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 години

Защото народът е беден и си пести парите за черни дни

8

ПКП

преди 3 години

Ами така е - не може всички да сме от кърджали. Но важното е да има стабилност и да сме държавата, която най-добре се справя с кризата. Поне на думи и с изфабрикувани числа.

7

фигаро

преди 3 години

много ясно че ще спада , младите бягат в Германия а пенсионерите умират от covid-19.

fallback