Снимка: БГНЕС

За пореден път туристи бяха хванати да издълбават инициалите си в стените на Колизеума, съобщават от италианското издание "La Repubblica".

32-годишен ирландец бе глобен, след като бе заловен да издълбава името си с остър предмет върху 1950-годишната сграда. Той бил забелязан от охраната на историческия обект, която веднага повикала карабинерите, които глобили туриста.

Не е ясно каква ще бъде санкцията в този случай, но в миналото руски турист беше глобен с 20 000 евро и получи четиригодишна условна присъда за издълбаване на гигантска буква "К" в стените на Колизеума. 42-годишният турист използвал остър камък, за да надраска 20-сантиметровата буква върху историческата сграда, когато бил заловен от охранителя.

Има и няколко други случая на туристи, които опорочават забележителността.

През март 2015 г. бяха хванати и две американки, които издълбаваха имената си в Колизеума. Двете калифорнийки на 21 и 25 години се отделили от групата, с която били на обиколка, за да надраскат инициалите си в стена с помощта на монета. След това те си направили селфи с вандалската си проява. Момичетата също са хванати и обвинени от италианската полиция.

"Има разлика във възприемането“, каза тогава говорител на Специалния надзор за археологическото наследство на Рим. "Музеите се третират като църкви, свещени места, където има неща с голяма стойност. Докато Колизеумът е порутена сграда, която вече е ограбена."

През юли същата година 22-годишен ливанска туристка е обвинена за същото престъпление. Охранителите хванаха жената, докато тя използваше монета, за да издълбае "HA" в един от стълбовете на историческото място.

Сред онези, които са се разписали върху колизеума е и българският футболист Благой Георгиев по прякор Джизъса. С монета той написал името на съпругата си, но бе хванат от охраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase