Снимка: БГНЕС
fallback
В Италия днес и утре се провеждат местни избори и национален референдум за намаляване броя на депутатите в парламента от 945 на 600 души, предаде БНР. В над 60 000 избирателни секции ще се проведе гласуването при строги мерки срещу разпространението на COVID-19.
 
За кметове се гласува в над 900 общини, а за административни ръководители в 7 области: Вале ди Аоста, Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Кампания и Пулия, където право на глас имат общо над 18 милиона италианци. Вниманието е насочено към избора в традиционно "червената" област Тоскана, така както и в южната Пулия, където управлява демократическата партия. Различни проучвания сочат, че ще запазят настоящите си губернатори област Венето с Лука Дзая от "Лига", област Кампания с демократа Винченцо Де Лука и Лигурия с Джовани Тоти, който предният път спечели с Форца Италия, а сега се представя с партията си "Cambiamo  - Да променим!".
 
Противоречиви са мненията за евентуалния ефект от вота за лявоцентристкото правителство на Джузепе Конте. Експерти предполагат, че при успех на опозицията е по-вероятно да се стигне до политически промени, а кабинета на Конте да продължи работата си в извънредната ситуация около коронавируса, която е неблагоприятна за предсрочни избори.
 
Интересното е, че партиите не поддържат постоянство в мнението си за референдума за намаляване броя на депутатите в парламента, защото при положителен отговор ще са наложителни промени и нов изборен закон.
 
Право на този вот имат над 46 милиона италианци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Христо Христов

преди 3 години

До пимп,Пич, намали гъбките, че тез халюцинации не са на добре.79208

9

Демокрация

преди 3 години

Италия:62,4 млн.жители;945депутата;по 66 000 жители на депутат.Искат да гинаправят 600 депутата,по 104 000 жители на депутат.БГ:7 млн.жители;240 депутата;по под 30 000жители на депутат.Искаме дастанат 120,по 58 350 жители на депутат.Извод:ако нашите станат 120,пак ще представляват в НС по-малко хора отколкото сега италианските,тоест народът е представен по-пряко.НПО-тата трябва да отчетат,че демокрацията(власттана народа)е по-голяма в БГ,отколкото в Италия.Качеството е друг въпрос.Намалявай

8

баба мара

преди 3 години

и в българия имаше референдум за 120 депутати ама какво от това вкараха ни внато и ес без референдум в щвеицария референдум за всичко поледно беше зарогата на кравите

fallback