Снимка: БГНЕС

Правителството вече работи по подготовката на националния документ, който да бъде представен на ЕК, във връзка с Плана за възстановяване след епидемията от коронавирус.

Работим в аванс още от май, обясни вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол и допълни, че планът ще е готов към края на годината.

Той настоя, че целта на плана на ЕС е  не само подпомагането на икономиката, но и нейното развитие, което трябва да е  съчетано с реформи.

По думите му целта е икономиката на Европа да излезе по-силна след кризата.

„Следейки звената от ЕК, които ще отговарят за този план съдя, че устремът към реформи ще е една от основните цели“, настоя вицето.

Според него все още няма указания за плана
Дончев настоя, че парите от Европа няма как да се отпуснат на държави, в които има съмнение, че липсва справедливо правосъдие.

Заради това се налагало да се промени законодателната рамка, включително и на конституционно ниво, за да може държавата да въздава справедливост.

„ В противен случай енергията, която е по улицата ще се пропилее. Въпросът е да има усещане за справедливост. Ако на една възрастна жена на село и са й откраднали кокошките и не е намерен крадецът, каква стойност в нейните очи има сложният институционален механизъм, който имаме ние“, отбеляза Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase