Снимка: БГНЕС
fallback

След страшния удар, който коронавирусът нанесе върху Италия, страната успя да се отърси навреме от прахта и все пак да посрещне туристи през летния сезон на 2020 година. Те бяха лъч надежда, че всичко ще бъде наред. Но сега, когато дните стават по-хладни, всички надежди за пълното възстановяване на туристическия сезон в Италия вече са си отишли. Зимата идва, а с нея и катастрофалната икономическа криза.

Като всички държави в Европа италианското правителство се опитва да помогне финансово на бизнесите, които пострадаха сериозно заради пандемията. Но продължителните ограничения за пътуване и липсващите международни туристи оставиха в бюджета на Италия огромна финансова дупка, която трябва да бъде запълнена.

"Трябва да задържим туристите. Нашите гидове, шофьори и работници от Пиемонт до Сицилия, които мислеха, че ще останат без работа за един сезон, сега проучват други постоянни работни места и източници на доходи", казва Касандра Санторо, главен изпълнителен директор и основател на услугата за планиране на пътувания Travel Italian Style, пред CNN.

Лесно можеше да се прости на всеки, който е посетил Италия през август, че е забравил, че има вирус и всичко се е върнало към нормалното. Нямаше маски, нямаше и много социално дистанциране. Италианците доволно се наслаждаваха на добре заслужената си почивка, поне доколкото могат. Но дори и фактът, че 60% от италианците са били на почивка в родината си, а няколко самолета с туристи от Северна Европа са кацнали на местните летища, прогнозата за бъдещето е красноречива - една дълбока бездна.

"Прогнозираната загуба за 2020 г. от чуждестранни посетители в Италия е 24,6 милиарда евро, дори пътническите разходи намаляват с 43,6 милиарда евро", казва Джорджо Палмучи, президент на италианския национален туристически съвет ENIT. Дори и с надежди за растеж и възстановяване след две години, болката, добавя той, вероятно ще бъде широко разпространена. "Очаква се всички италиански градове да бъдат засегнати значително, особено тези, които са по-зависими от международни посетители като Венеция, Флоренция и Рим", казва Палмучи.

Това не е единственият проблем пред Италия - случаите на COVID-19 продължават да растат, а зад тях масово стоят младите италианци, които тепърва се завръщат от своите почивки в Хърватия, Гърция и Малта, където са се радвали на нощния живот в барове и дискотеки. Случаите са по-малко от тези във Франция и Испания, но италианците са притеснени от приближаващата зима. Прогнозите за втора вълна отблъскват и малкото туристи, които щяха да посетят страната през септември и октомври.

През последните месеци всички си мислеха, че ситуацията в Италия е добра - снимки показваха препълнени плажове, правителството бе оптимистично настроено за сезона. Но реалната картина е много по-грозна. 70% от хотелите в градове като Рим и Флоренция и 20% в крайбрежните райони така и не отварят след края на първата вълна от коронавируса. Италианският национален статистически институт прогнозира, че 60% от бизнесите в бранша се страхуват от предстоящ колапс.Продължаващата забрана за пътуване, която пречи на американците - един от най-големите източници на туризъм в Италия - също да има особено жестоко въздействие.

Касандра Санторо казва, че 85% от клиентите й са американци. През септември компанията й регистрира 100% отмяна на резервациите за ваканция през 2020 г. За първа година тя няма никакви приходи. Подобно на толкова много, Касандра трябваше да преосмисли бизнеса си. Заедно с местните жители на крайбрежието на Амалфи, където тя се намира в момента, тя стартира дигитална поредица истории #LifeBeyondTourism #AmalfiCoastLocals, представяща бизнеса, който обикновено разчита единствено на туризма. По време на интервютата тя често чува следните думи: "Ако границите останат затворени до края на 2020 г., до януари няма да имаме пари да купуваме храна за семейството си."

И все пак италианците са все още оптимисти и дълбоко в себе си знаят, че това няма да продължи вечно. Forza и coraggio (сила и смелост) са това, което Италия знае най-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 3 години

От 66 но никой не тръби по медиите нали?Даже и да си ваксиниран акл си на 75 със три съпъстващи заболявания и си лепнеш грип има огромен шанс да умреш но не защото грипа е много смъртоносен а защото организма ти е много слаб а ваксината не спира болестта тя прави така че да я изкараш по-леко но ако организма ти е много слаб не можеш са издържиш и това по-леко.Тоест трябва да се пазиш.А не да обикаляш като метла навън и писне целия свят да ти е виновен, че си се заразил.Това е.

63

Анонимен

преди 3 години

От 65 носи по-тежки последствия от него.А вируса всеки рано или късно ще го срещне и със или без мерки които ще умре ще умре.Правителствата обаче знаят че ако няма мерки и 50 000 умрат накуп това ще предизвика гняв а ако пак умрат 50 000 но в рамките на година това няма да предизвика чак такъв скандал.Докато няма ваксина ще си е така а даже и да има пак ще е така.Срещу нормалния грип всички в Европа са ваксинирани и въпреки това от него пак умират хиляди в ЕС всяка година от групата 60-90 г. Но

62

Анонимен

преди 3 години

От 65 което значи че могат да се използват като детектор на лъжата и прочие.С други думи дигитална диктатура.Взеха ви парите и правата и ви поздравиха с един пръст и да точно онзи за който си мислите е.А тея приказки че ако кротувате спасявате живот това са пълни глупости.Да подчертая не казвам че вируса не е реален напротив реален е.Казвам две неща първо тоя вирус не е чума и мерките са несъразмерно тежки което значи че с тях се цели друга мишена и второ това дето уж ни спасява от вируса носи

fallback