Снимка: БГНЕС
fallback

Десет европейски държави от Шенгенското пространство обявиха, че въвеждат ограничения или карантина за пристигащите от Испания граждани, а други пет изискват PCR тестове и здравни сертификати, предаде БНР.

Испанското външно министерство публикува на сайта си пълния списък на държавите в опит да предотврати хаоса при международните пътувания.
 
Испания продължава да е сред най-засегнатите от коронавируса европейски държави. Туризмът в страната също пострада сериозно.
 
Свободното движение на хора формално беше възстановено през юни преди началото на туристическия сезон, но на практика много от държавите забавиха част от ограниченията си. Така се стигна до срив на туристическия сектор в Испания, а загубите са в размер на девет милиарда и 500 милиона евро само за месец юли. Тази цифра надвишава парите, предвидени от правителството за министерството на здравеопазването и образованието.
 
В Испания туризмът представлява 12,7% от БВП и почти 13% от заетостта.
 
Туристите през месец юли са били 2,5 млн., което е 75% спад в сравнение със същия период на миналата година. Туристическият сектор в Испания критикува ограничителните мерки за пътувания в Шенген.
 
Ситуацията е толкова критична, че Брюксел представи предложение за хармонизиране на критериите за определяне на епидемиологичния риск на дадена държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 3 години

От октомври и ние ще сме в списъка

1

Анонимен

преди 3 години

Испанците какво чакат. Ще останат без работа милиони.

fallback