Снимка: Pixabay

Германия може да е готова с ваксина срещу коронавирус до началото на 2021 г., заяви в сряда Клаус Чичутек, ръководител на Института "Пол Ерлих", съобщава Ройтерс.

Позовавайки се на оптимистичните резултати от първите две фази на изпитвания с ваксини, разкрити от множество фармацевтични компании, и уверения, получени от производителите на лекарства, Клаус Чичутек прогнозира, че е възможно ваксинацията срещу Covid-19 в Германия да започне още в началото на следващата година. Той обаче подчерта, че това вероятно ще бъде обвързано "с определени условия".

 
"Ако резултатите от Фаза III на изпитанията покажат, че ваксините са ефикасни и безопасни, първите ваксини могат да бъдат одобрени в началото на годината, вероятно с условия", подчерта той.
 
Изказването му идва на фона на увеличения брой на новозаразени в Германия, след като през последното денонощие там бяха констатирани нови 1510 случая на COVID-19, според информация на Berliner Morgenpost. Така общият брой на активните случаи в Германия достигна около 13 700 - най-висок от 14-и май насам.
 
Ситуацията с коронавируса в страната продължава да се влошава, като институтът "Робърт Кох" спомена това специално във вчерашния си доклад. В него се отбелязва, че 4-дневната степен на възпроизводство на вируса (R-стойност) е оценена на 1,06 пункта, докато 7-дневната R-стойност е оценена на 1,05.
 
"Отчетените стойности на възпроизводство са около 1 или малко по-високи от средата на юли насам. Според настоящото наблюдение, това изглежда е свързано до голяма степен с увеличаването на броя на случаите сред връщащите се от пътувания. Освен това тя е свързана и с по-голям брой по-малки огнища и случаи в Германия като цяло, които постоянно се увеличават през последните седмици след отпускането на мерките", посочват още от "Робърт Кох", цитиран от БНР.
 
Всичко това накара и германския канцлер Ангела Меркел да прекрати мълчанието си вчера, когато тя се изказа против по-нататъшно разхлабване на противоепидемичните ограничения. Меркел също така призова гражданите да спазват правилата за социално дистанциране и хигиена, за да може да се ограничи разпространението на заразата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase