Снимка: pexels.com

Много германски компании биха искали служителите им да продължат да работят от вкъщи след отслабването на пандемията от коронавирус, дори големи производители, сочи проучване, цитирано от ДПА.

В производствения сектор, който включва машиностроене, химическа промишленост и автомобилостроене, само една от четири компании са имали служители, които редовно работят от вкъщи преди пандемията според оценка на Центъра за европейски икономически проучвания (ZEW). Сега вече те са 50%, предава "Монитор".

Според проучването около 37% от анкетираните компании планират да продължат да позволяват работата от вкъщи след отслабването на пандемията.

Както в производствения сектор (56% от анкетираните компании), така и в сектора на информационните технологии (75% от анкетираните компании) предимно по-големите компании с над 100 служители очакват за постоянно да организират дистанционно работата си.

В проучването са обхванати 1765 компании, 775 от производствения сектор и 990 от информационно- технологичния.

Промените в информационно-технологичния сектор са по-изразени, отколкото в производствения.

Дори още преди кризата почти половината компании в информационно-технологичния сектор използваха дистанционната работа, тъй като има много повече дейности, при които може да се проявява гъвкавост за работното място, каза експертът от Центъра за европейски икономически проучвания Даниел Ердсик. Сега близо две трети от компаниите планират да използват „хоумофиса“ дори след кризата.

Общо всяка трета компания посочва, че е инвестирала в нови технологии в краткосрочна перспектива, за да внедри работата от вкъщи през кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase