Снимка: Pixabay
fallback

Парламентът на членката на ЕС Кипър гласува против ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, посочвайки, че то не защитава адекватно кипърски стоки като сиренето халуми, съобщи ДПА, позовавайки се на местни медии.

37 депутати гласуваха против, а 18 за ратифицирането във вот в петък, като опозицията дойде от лявата партия АКЕЛ и социалистите, съобщи държавната телевизия РИК.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение CETA има за цел да улесни износа на стоки и услуги, от което имат полза потребителите и фирмите.

Споразумението вече условно е в сила, но трябва да бъде ратифицирано от всикчи 28 членки на ЕС, за да влезе напълно в сила, отбелязва БТА.

Халуми, полутвърдо сирене, често правено от смес от козе и овче мляко, е едно от националните ястия на Кипър и се изнася в големи количества.

Опозицията в Кипър посочва също, че CETA ще укрепи мултинационалните компании и ще доведе малките производители до катастрофа.

Правителствени служители заявиха днес, че Никозия ще се опита да договори някои изключения за кипърските продукти преди споразумението да бъде внесено отново в парламента за одобрение на по-късна дата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

И.Б.

преди 3 години

Свободната търговия между Канада и ЕС ще доведат до още повече фалити насредни и дребни производители на земеделски и други продукти в страната. Българското правителство трябва незабавно да ограничи броя на продуктите за внос от Канада, от които зависи родното производство. Да не се затриват класическите отрасли в България. Вземете пример от Кипър и не се съгласявайте с всички директиви! Борете се за доброто на България!

14

Анонимен

преди 3 години

От Бавария в Германия тръгна движение за защита на пчелите. Това е движение по-скоро СРЕЩУ монокултурите и повсеместното използване на химикали в селското и горското стопанство. Нашите управници дават ли си реално сметка колко огромна е територията на Канада и колко рядко населена страна е. След като Нидерландия (Холандия) в момента е ВТОРА по износ на селскостопанска продукция в света ( като почти няма земя), колко продукция може да произведе Канада?

13

Анонимен

преди 3 години

Ако нашето правителство имаше доброто желание, нужната квалификация, специална и управленска, нямаше заради смешните, а по-късно паническите мерки срещу чумата по свинете да се затрие специфичната порода на дивото прасе от Смядовския край, от което правят маркова уникална луканка. Затриват се адаптирани към нашите условия животни, защото всичко се върти около количество и бърза печалба. Отнася се за всичко сектори в селското стопанство, за всички!

fallback