Марк Еспър. Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви, че страната ще изтегли малко под 12 000 военнослужещи от Германия, съобщава Ройтерс.

"Настоящият план EUCOM (Европейско командване на САЩ) ще препозиционира приблизително 11 900 военнослужещи от Германия, намалявайки наличния състав в страната от приблизително 36 000 до 24 000. Това ще стане по начин, който ще засили НАТО, ще засили възпирането на Русия и ще отговори на другите принципи, които аз изложих", каза Еспър пред журналисти.

Шефът на Пентагона добави, че около 5 400 от войските, изтеглени от Германия, ще останат на разположение на друго място в Европа, а останалите ще бъдат върнати обратно в САЩ.

Вероятно в опит да подразни Москва, Марк Еспър каза, че някои от американски военнослужещи ще бъдат преместени в Черноморския регион и някои биха могли временно да бъдат разгърнати на вълни към Прибалтийските републики.

Още по темата

Другите американски сили, напускащи Германия, биха се преместили за постоянно в Италия, а европейският щаб на военните сили на САЩ ще се премести от Щутгарт, Германия, в Белгия.

Преди седмица "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че планът EUCOM вероятно ще включва съкращаването на американски военнослужещи в Германия и прехвърляне на европейското командване на САЩ от Германия в Белгия. Междувременно командването за Африка на САЩ, което също е в Германия, ще се премести в Италия или в Испания. Проектът на плана включва също така пренасочване на самолети Ф-16 от Германия към италианската авиобаза "Авиано".

Пентагонът обаче иска да задържи базата на военновъздушните сили на САЩ "Рамщайн" в Ландщул, както и военната болница в района.

Плановете идват, след като преди време президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще съкратят своите постоянно разположени войски в Германия с 9 500, с което общият брой американски войници в Германия по всяко време ще достига 25 000.

От изявлението на Марк Еспър обаче се вижда, че САЩ ще изтеглят от Германия още по-голямо брой военнослужещи (близо 12 000).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase