Снимка: Pixabay
Река Темза е сред най-силно замърсените в света реки с микропластмаси, съобщи Би Би Си.
 
Учени изчисляват, че всяка секунда в реката се вливат повече от 94 000 частици микропластмаси. Това количество надвишава микропластмасите в други европейски реки като Дунав и Рейн.
 
Малки частици пластмаса са открити дори и в телата на раци, живеещи в реката. По бреговете й се трупат влажни кърпи, изхвърляни в тоалетните чинии.
 
Учени от колежа "Роял Холоуей", университет в Лондон, призовават за по-стриктни правила за обозначаване и изхвърляне на пластмасови отпадъци. Те сигнализират, че проблемът със замърсяването по време на пандемията от коронавирус се влошава, защото безразборно се изхвърлят използвани латексови ръкавици и защитни маски.
 
"Изследванията сочат колко много различни видове пластмаса - от микропластмаси във водата до по-големи отпадъци, които буквално задръстват крайбрежието, могат да застрашат широк спектър от организми, обитаващи река Темза", казва проф. Дейв Морит от "Роял Холоуей".
 
"Нарасналото потребление на пластмаси за еднократна употреба и неподходящото им изхвърляне, включително на маски, ръкавици и почистващи продукти по време на кризата с Covid-19, могат да задълбочат проблема", добавя той.
 
"Проучването ни показа, че са нужни по-стриктни правила за означаване и изхвърляне на тези продукти. Има огромно поле за последващи изследвания за въздействието на микропластмасите и микрофибрите в организмите, обитаващи Темза", твърди ръководителят на изследването Катрин Маккой.
 
Учените обаче отбелязват, че в Темза има по-малко тежки метали, отколкото е имало преди

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase