Снимка: БГНЕС
Нови по-строги изисквания за влизане на територията на Словакия за български граждани влизат в сила от днес, предаде БНР. Това става, след като Братислава извади страната ни от списъка на безопасните държави.
 
PCR тест с отрицателен резултат за коронавирус се изисква за всички българи, които искат от днес да влизат на територията на Словакия.
 
Тестът трябва да е направен най-рано 96 часа преди пристигането на словашка граница. Дори и да имат отрицателен резултат, българите задължително трябва да изкарат 5-дневна карантина, след което се прави втори тест. Свободни за движение в страната ще бъдат тези, които имат отрицателен резултат при второто изследване.
 
Същите ограничения са въведени и за гражданите на Черна гора. 
Още по темата
 
Решението беше взето миналата седмица по време на заседание на епидемиолозите и инфектолозите, съобщи словашкият премиер Игор Матович. Информацията беше потвърдена след проведен спешен разговор на посланика ни в Словакия Йорданка Чобанова със заместник-министъра на външните работи Марти Клус.
 
България беше изключена и от списъка на Словения на страните, чиито граждани са свободни да влизат без карантина. За там от 19 юни важи срок за транзитно преминаване за 12 часа.
 
14-дневна задължителна карантина е въведена и за български граждани, които пътуват за Естония. Там това изискване важи за всички хора, които пристигат от държави с над 15 случая на COVID-19 на 100 000 души население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase