Снимка: БГНЕС
fallback
Според първи прогнозни резултати социалистката Ан Идалго печели втори мандат на кметския пост в Париж, съобщават от "Франс прес".
 
Тя събира над 50% от гласовете и води с голяма преднина пред кандидатката на десницата Рашида Дати и тази на президентската партия Анес Бюзен.
 
Вторя тур на местните избори е белязан от безпрецедентни санитарни мерки и рекордно ниска избирателна активност. Изборите бяха отложени през март заради карантината.
 
Задължителни маски, дезинфектанти, дистанция - всички антиепидемични мерки бяха налице във френските изборни секции. Избирателите обаче бяха рядкост. До следобедните часове са гласували към 35% от призованите до урните. Това е най-ниската активност в историята на френските местни избори, които обикновено привличат много избиратели.
 
"Честно казано, по мое мнение, не мисля, че хората гласуват "за" или "против" Макрон на тези избори. Очевидно няма големи личности, които да набраха скорост напред. Останах с впечатление, че опонентите на действащия кмет на Париж Ан Идалго нямаха голям ентусиазъм да се борят с нея", сподели избирател.
 
Три месеца и половина след първия тур на 15 март, точно пред карантината, днешният вот протече без кампания. Според проучване на института Одокса 30% от французите дори не са получили информацията за новата дата на изборите.   
 
Около 85% от населените места вече излъчиха своите избраници на първия тур. Остава борбата за символични градове като Париж, Лил, Марсилия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Radi

преди 3 години

Предлагам всичките селяни обратно с торбичките и дисагите и по селата .......

3

Freeman

преди 3 години

Макаронът си отива. Което е добре. Имаше заявки да бъде от кaлибъра на де Гол, но ще остане в историята като мистър Бийн на френската политика. Напълно реална оценка на французите, за един от най-слабите президенти, които са имали изобщо.

2

Браво.

преди 3 години

Кисело ли е гроздето, а гербери?

fallback