Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Ще може ли да се възстанови европейската икономия след пандемията от COVID-19, коментира пред   БГНЕС д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Според него икономическия спад във ФРГ ще се отрази на България, защото нашите икономики са като скачени съдове. 

По думите му е добре, че Германия поема на ротационен принцип председателството на Съвета на ЕС, защото тя има опит, а ние се намираме в една трудна обстановка. "До момента тя 12 пъти е водила това председателство. През 2018 г. България председателства за пръв път и нямаше опит, така че се наложи да го натрупваме в хода на подготовката и провеждането. Въпреки това се представихме нормално.", обясни той.

Според д-р Василев, COVID-19 промени много неща осезаемо, без да го очакваме. "Никой не знаеше какво се задава и какво ще се случи. Дори и след тези няколко месеца, които изживяхме затворени, спазвайки определени ограничения, ние все още не си даваме сметка за дълбоките промени, които вече са настъпили и предстои да се случат в социалния и обществено-икономическия живот. Сянката на коронавируса не е отминала и се чертаят различни сценарии колко време ще продължи, дали ще имаме втора или трета вълна. Наскоро приключихме онлайн конференция с Германия, където представихме българския здравен туризъм – един от най-засегнатите от коронакризата браншове. Представихме курортите – какви мерки трябва да се спазват. Всичко това e в контекста на COVID-19. Дълбоки следи ще останат и след отшумяването на тази пандемия."

Според него, България достатъчно адекватно реагира, за да можем в момента да се гордеем, че не сме сред най-засегнатите. Същото се отнася и за Германия, която се представи много по-добре, отколкото останалите големи държави като Франция, Испания, Италия. Все още няма специалист, който да начертае цялостна стратегия и да каже това трябва да се направи. Ние като малка страна и икономика, трябва да се напасваме към новите реалности.

По думите му, трябва да сме подготвени и да очакваме дълбока рецесия. През последните години бяхме свикнали да вървим напред и нагоре, да отчитаме ръст на търговския стокообмен и на БВП. "Тези неща ще бъдат преосмислени, защото само за около 3 месеца спадът е значителен.", отбелязва той.

Специалистът добавя, че страната ни е на 20 място като партньор сред страните от ЕС и на 41 място в глобален мащаб от общо 234 държави и територии в света, с които фирмите в Германия търгуват, което не е лошо постижение.

Според него в такъв момент е необходимо да имаме стратегия, която се подкрепя от мнозинството български граждани. "Ако нямаме път, по който искаме да вървим, ще бъдем като една лодка без гребла, която течението носи на някъде. Една такава стратегия ще ни помогне по-лесно да преодолеем предизвикателствата, които ни очакват. Ние все още не знаем какви ще са те, може би безработица, спад на производството и др. България има силни страни, добре е да се огледаме и да се опрем на тях, за да вървим напред.", заключи д-р  Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Христо Христов

преди 3 години

До 6Адаптацията винаги е била главно условие за успех. Още Дарвин го е показал. Комунистът Плевнелиев е добър пример от съвремието.Та кажи го ясно: Адаптацията към ценностите на всенатрапващия се ес е основното средство за успех - като *** нпо-та например.

9

Христо Христов

преди 3 години

Тя рецесията беше и преди коронавируса...А с неадекватните си действия, корумпираното ецб разруши всякаква база за истинско възстановяване.

8

Анонимен

преди 3 години

очаква ни ерекция

fallback