Паметник на Шарл де Гол в Париж. Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Бюст-паметник на бившия президент на Франция Шарл де Гол в северната френска община Омон е бил поруган, като главата е била залята с оранжева боя, а на пиедестала е бил надраскан надпис "робовладелец", предаде Франс прес.

Генерал Де Гол е национален герой от съпротивата срещу нацистката окупация. Робството е премахнато във Франция още през 1848 година.

Oще по темата

В неделя президентът Еманюел Макрон заяви, че ще е безкомпромисен към расизма, но няма да позволи да бъде изтрито никое име или събитие от историята на Франция и че няма да демонтира паметници, припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Петър Илиев68

преди 3 години

Истинските расисти не са белокожите. Какво ми пука дали покрай мен се движат черни, жълти, червени, кучета, котки, слонове, крокодили... Все живинки, дадени от горе. Имало е колониализъм, робство, да, но те не могат да преодолеят комплекса си за малоценност, дори и след като имаше и президент "негърче", разноцветен, другоцветен.Аз какво, зелен ли да се боядисам?До колкото си спомням миналата година в страната на необятните възможности има 66 жертви на полицейско насилие.

36

Анонимен

преди 3 години

До джо"Как точно ни пият от кръвчицата"Как ли не, но нека започнем с едно кръвопускане, което наскоро прекратихме: плащаме 50% по-ниска цена на газа.

35

Историчка

преди 3 години

До Вземи читай повече Патриаршията е била призната през май 1953 от Вселенската църква под натиска на СССР за да има послушна БПЦ, която да се управлява от София, а не от Истанбул. Тогава питам аз защо Фердинанд и Борис 3 - "великите" царе не успяха да се преборят с Вселенската църква за признаване?

fallback