Снимка: БГНЕС
fallback
Служители на ЕС са прикрили бездействието на хърватското правителство след доказателства, че хърватската полиция е грабила, обиждала и унижавала мигранти по границите на страната, пише в. "Гардиън".
 
Вестникът получил достъп до вътрешна поща на Европейската комисия. От нея става ясно, че официалните лица в Брюксел са се притеснявали да разкрият пълната липса на изпълнение на поетите задължения от Хърватия по отношение на механизма за мониторинг, който е финансиран с пари от ЕС.
 
Съблюдаването на поведението на гранична полиция е било условие за заделяне на голяма сума от европейските фондове за Хърватия.
 
След това обаче са последвали много обвинения, че хърватската полиция насилствено е отблъсквала мигранти и бежанци по границата с Босна. Известно е дори и за случай на застрелян мигранти.
 
Изтеклата информация твърди, че служител на Европейската комисия е писал на свой колега преди повдигането на въпроса от високопоставен член на Европейския парламент през януари, че "провалът на хърватското правителство да използва правомерно парите преди две години за граничната полиция може да се приеме като скандал".
 
В отговор на обвиненията за прикриване на скандала говорител на ЕС заявява за "Гардиън", че случаят е бил оттеглен от депутатите, тъй като е било сметнато, че информация за нарушения, която е била представена, е "непълна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Истината

преди 3 години

По дефиниция икономическият мигрант отива в друга държава, за да търси професионално развитие, успешна кариера и по-добър живот в една по-уредена и цивилизована среда. Незаконното преминаване на държавни граници с единствената цел да търсиш свободия, да цоцаш евросоциал без ограничения и да обарваш бели жени те прави не мигрант или бежанец, а престъпник. А престъпникът е вреден за всяко общество, затова трябва да бъде преследван, наказван, репресиран, респектиран и да живее в постоянен страх.

14

Анонимен

преди 3 години

Така се постъпва с ислямски нашественици в християнаска Европа.Англетата да си гледат пакитата.

13

Анонимен

преди 3 години

А тези бежанци преминаха всякакви граници като не им се спираше пред нито една,че да почустват що е граница като че ли всяка граница е тяхна,като ли че са граници на тяхната градина и могат да си влизат и излизат кога си искат без да питат,че да поизтъчат градина на съседа.

fallback