Снимка: Flickr

Всеки ден Мишел Ермогенис става рано и излиза от дома си в Иа, Санторини, за да разходи кучето си. Красивите сини куполи на църквите и прекрасните залези привличат повече от 2 милиона туристи всяка година. Но в продължение на месеци Мишел се разхожда по мраморните улици и почти не вижда никой друг. Коронавирусът спря фериботите от континента към островите в  Гърция. Спря и туристите. Но спокойствието за Мишел е на път да приключи - от утре съседката ни вече ще посреща и чуждестранни туристи.

Обикновено трафикът в Санторини е толкова натоварен, че на Мишел му отнема повече от час за да излезе от градчето си. Броят на туристите на красивия остров расте толкова бързо, че дори ЕС предупреждава, че "тълпите поставят бъдещето на острова под риск".

"Невероятно е. Все едно някой ми е дал ключовете за "Дисниленд". Но в същото време знам, че колкото и да е приятно, това е резултат от голямо глобално бедствие", казва Мишел пред BBC.

Може ли Гърция да се върне към стария модел на туризъм?

Липсата на туристи се оказа унищожителна за всички държави, които подобно на Гърция, разчитат до голяма степен на туризма си за приходи в държавната хазна. Миналата година съседката ни посреща 33 милиона туристи, като островният туризъм се счита за главния източник на работни места в частния сектор. Ала пандемията даде нова тема за размисъл на жителите на островите в Гърция - може ли страната да се насочи към модел на устойчив туризъм?

"Точно в този момент прекалено големият брой на туристите не е проблем. Но въпросът е, дали отново ще се появи на дневен ред или този път властите ще подходят с повече умисъл", казва Мишел, който толкова се стряска от тълпите по улиците на градчето си, че започва кампанията "Спаси Иа". Той поставя табели из цялото населено място, което приканват туристите да се отнасят с уважение към мястото, на което се намират.

След 15 юни туристите се връщат

Гърция започна своята втора фаза на премахването на мерките, като позволи полетите първо до летището в  Солун, а после и в Атина. Възобновени са полетите от по-голямата част на Европа, Израел, Нова Зеландия, Австралия и Япония. Но пристигащите по въздух от 29-те държави, в които рискът според Гърция е най-малък, ще бъдат подлагани на случайни тестове за COVID-19. А тези, които кацат от страни с по-висок риск, като Белгия и Великобритания, задължително ще бъдат тествани. Ако пробата е отрицателна, те ще бъдат подлагани на една седмица карантина, а ако е положителен - две седмици.

На 15-ти отварят и границите с Македония, Албания и България. Там също ще се правят случайни тестове. А от първи юли всички летища и пристанища ще отворят врати напълно.

Ще се върнат ли звездите на Миконос?

През изминалите месеци Стейси Харис-Папайоану, която живее на Миконос - островът, известен със своите партита и чести посещения от известни личности, признава, че се е радвала на празните плажове. "Но колкото и хубаво да е, не можем да си плащаме сметките с пясък", казва тя. Папайоану изкарва прехраната си, като дава квартири под наем на сезонни работници. По думите й, най-големият проблем на острова са круизните кораби.

"Понякога виждаме седем от тях да спрат на пристанището едновременно. Само за един час островът се пълни с допълнителни 20 хил. души", раказва Стейси. От години тя и други жители на Миконос настояват броят на круизите, които могат да акустират на острова, да бъде намален.

Пандемията, поне до края на този сезон, ще направи желанието им реалност. Нито един круизен кораб няма да акостира в Миконос тази година заради пандемията. Повечето местни жители са щастливи, макар че малките кафета и магазини ще понесат силен икономически удар.

Друг проблем на Миконос е факта, че инфраструктурата не се е подобрила, за да посрещне големия брой туристи. Често на острова спира тока заради претоварването на мрежата. Проблем, както на Миконос, така и на Санторини, е и справянето с тоновете боклук. Там няма заводи за рециклиране. Само незаконна яма, която не отговаря на европейските стандарти.

Ще използва ли Гърция пандемията за да промени туризма си?

Има и още едно оплакване в съседката ни - прекаленото разчитане на туризма е довело до потоп от нискоквалифицирани и лошо платени сезонни работни места. "Това е индустрия, която наема много жени, мигранти и млади хора по целия свят", казва  казва Кристина Замопукос от катедрата по изследвания на туризма в Университета в Швеция.

"Това е сектор, който не е високо ценен или платен поради неговата връзка с феминизирани умения, като почистване, обслужване и грижа за другите", допълва тя. Някои дестинации, които страдат от свръхтуризъм, като Венеция и Амстердам, вече обещават, че ще използват пандемията като възможност за въвеждане на по-устойчиви модели на туризъм.

Досега гръцкото правителство не е направило подобни стъпки. Ала за момента повечето островитяни са фокусирани върху това дали ще имат добри доходи тази година и дали ще избегнат втората вълна на коронавируса. Но те едва ли ще са щастливи да гледат как старите проблеми се връщат отново.

 


 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase