Снимка: Bulgaria ON AIR

През септември трябва да е готова оценката за въздействието на текстовете от въвежданото ново еврозаконодателство по пакета Мобилност, която ЕК изготвя, заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Петър Витанов.

"Ако се потвърдят нашите опасения, че приетите текстове, особено тези, свързани с връщането на камиона, ще доведат до масови фалити на компании на превозвачи от Източна Европа, новият еврокомисар по транспорта- румънката г-жа Адина Вълян има основанието отново да предложи за промяна пакета Мобилност. Тогава, при новите аргументи, имаме далеч по-големи шансове да променим нещо," коментира евродепутатът.

Още по темата

Българският евродепутат смята, че тази оценка няма как да не покаже дефектите на предложените текстове и ще даде основание за промяна на текстовете от пакета Мобилност, водещи до неконкурентноспособност на превозвачите от периферните страни в ЕС, в това число и България. Ако това не стане, последната ни възможност е сезирането на Съда на ЕС, когато новото законодателство влезе в сила.

Тази седмица Транспортната комисия на ЕП гласува пакета без българските предложения. Съотношението на гласовете беше 2 към 1 в ущърб на нашите предложения, които са подкрепени от евродепутатите от още 8 държави, но това не прави мнозинство. "На базата на тези резултати в комисията не очаквам кой знае каква промяна в пленарна зала," коментира евродепутатът.

"Много е трудно да убедиш своите колеги, защото те получават инструкции от своите правителства. Аргументите, на които стъпват, не са правни, а политически," обясни евродепутатът. Гласуването по пакета Мобилност в пленарната зала на ЕП е насрочена на 8 юли.

Целия разговор на Милена Милотинова с Петър Витанов - вижте във видеото:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase