Снимка: БГНЕС
fallback

Румънският евродепутат Драгош Тудораче сравни пандемията от коронавируса и мерките за борба с него, включително затварянето на границите, със ситуацията, в която се намират три страни-членки на Европейския съюз - Румъния, България и Хърватия, които не се радват на същите привилегии, с които разполагат гражданите на държавите от Шенген, предава Euronews.

Oще по темата

"Това, което се случва през последните два месеца за всички граждани на ЕС се случва с гражданите на България, Румъния и Хърватия за последни 12-13 години", коментира той.

Румъния и България са в ЕС от 2007 г., но заради притеснения относно върховенството на закона, прогресът към членство и в Шенгеската зона е бавен. Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и отбелязва по-добър прогрес по този път, но още не е част от Шенген, макар да получи похвали от Европейската комисия през октомври 2019 г.

Тудорачи поиска още веднъж политически знак, който да индикира, че членството на страните извън Шенгенското пространство ще бъде обмислено, пише „Фокус“.

Макар Европейския парламент и Комисията да са на мнение, че тези три държави са готови да се присъединят към Шенген, няколко страни-членки, като Франция и Нидерландия не са готови да ги приемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Мнение

преди 3 години

Когато няма ясни причини базирани на доказана фактология трябва да се прилага принципът на реципрочност иначе просто няма да е честно и нормално!!!!

7

ББ

преди 3 години

До Германецобаче,ако си дишал въздуха ни,пил водата ни,ако си видял красотата на планините и полетата ни...ако си гостувал на Българин...бедни ми германецо от село долно нанагорнище,докато нашите Царе са писали на Кирилица,вашите/ти си чуждопоклонник/са говорили на латински...бедни ми...германецо

6

ББ

преди 3 години

До Германецако се озвериш на румънец или хърватин...си загубен,с българите не е така от 30 г. им вменяват,че са врагове...леви...десни...фили...фоби...богати...бедни..,вменява им го управляващата политическа мафия,за да може да запази властта си купувайки избори с данъци на гражданите на европа..обслужвайки платилите в европарлаомента...лицемерие и геноцид...Да живее Кралицата...има изход

fallback