Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

След два месеца у дома италианците най-накрая могат да похапнат в ресторант навън. Хората нямаха търпение да опитат отново от вкуса на нормалния живот.

Oще по темата

"Мога да усетя пълния вкус на храната. Сякаш съм бил на диета два месеца и сега за първи път мога да си хапна салам", казва Сандро Урбани, докато отпива от чашата си бяло вино. Италия направи поредната стъпка към нормалното в понеделник, когато отвори баровете, ресторантите и фризьорските салони в опит икономиката й да заработи отново.

Да, италианците можеха да си поръчват храна за вкъщи от 4 май, но най-накрая те могат да правят нещо, което е солидна част от културата им - да си изпият кафето в барчето в близост до дома, разбира се, спазвайки нужната социална дистанция. В Рим малкото барче "Сан Маранело", в близост до красивият фонтан "Ди Треви", посрещна първите си посетители.

"Всички са щастливи, че могат да дойдат и да изпият кафето си в нормална чаша. Това е навик тук, в Италия. Този ден е като инжекция увереност. Но засега можем да позволим само на трима души да влизат в бара по едно и също време", казва мениджърът на "Сан Маранело" Джузепе Ботруню пред The Guardian.

Но въпреки че кафенетата бяха пълни, първият работен ден за ресторантите бе малко по-различен. Голяма част от тях останаха затворени, за да успеят да се подготвят добре за работа.

"Имахме около 6 клиента на обяд. Броят е малък, но достатъчен. Всички бяха хора, които познаваме", казва Киара Гарджиоли, която държи заведение в близост до Пантеона на Рим.

Италия бе първата държава, която бе под пълна блокада. Тя започна малко по малко да вдига ограниченията, когато от 4 май заработиха фабриките, парковете бяха достъпни, а хората получиха позволение да се срещат с близките си. Спадът на броя на заразените и починалите от COVID-19 е осезаем.

Втората фаза на вдигането на мерките, която се казва "да живеем с вируса" включва още възможността за пътуване до други градове в един и същи регион и позволението италианците да се срещат и с приятели. От 3 юни ще бъде позволено и пътуването между регионите. 

На главната улица Орвието има само един отворен ресторант - "Гало д'Оро". В него няма клиенти. Останалите заведения ще отворят по-късно през седмицата, тъй като трябва да се уверят, че масите са на 1 метър една от друга и се дезинфекцират след всеки посетител. Клиентите ще трябва да правят предварителни резервации и да носят маска винаги, когато не са на масата си. Пред "Гало д'Оро" има поставен дезинфектант за ръце и ръкавици за клиентите, които се престрашат да хапнат там.

"След цялото това време прекарано у дома, просто искаме да започнем да живеем отново, да си върнем нормалността, въпреки че очакванията ни не са много големи. Няколко души се обадиха от любопитство, но все още нямаме резервации", казва собственикът на "Гало д'Оро" Татяна Корби.

Италианците може и да не бързат да залеят ресторантите, но със сигурност са нямали търпение да си запазят час при фризьор. Анна Пачиаконе, която има салон в близост до "Гало д'Оро" казва, че е имала много работа след като е отворила бизнеса си.

"Хората се обадиха и резервираха всичките часове още в неделя, като ми обясниха специфично от какво имат нужда по телефона. За сега всичко върви добре и по правилата", споделя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 3 години

"...най-сетне в нормални чаши..." А има ли нормален човек,който сега да пие на улицата кафе в порцеланови чаши,незнайно как измити и незнайно от кого докосвани?!

21

Анонимен

преди 3 години

Италия - история, култура, класическа музика, опера, театър, архитектура, храна, пица, паста, десерти, кафе, вино, чистота, плажове, планини, реки, езера - рай безкраен.

20

А бе,

преди 3 години

ако не бяха осемте раздрънкани руски Камази, италианците никогиж нямаше да се оправят, разбийш ли...

fallback