Снимка: БГНЕС
fallback

Те са сред най-уязвимите във времето, в което COVID-19 преминава с яростна мощ през Италия - възрастни и с много заболявания. Досег с вируса в мястото, където те се събуждат всеки ден, може сериозно да застраши живота им. Но от друга страна, те многократно са застрашавали живота на другите. Става дума за изключително опасни затворници, които излежават строги присъди за участието си в италианската мафия.

Още 367 престъпници вече излежават присъдите си у дома. Хиляди други искат също да се приберат. А гневът, който се събуди из цяла Италия е обясним. Дори и по време на унищожителната вълна от коронавирус, новините за освобождаването на мафиотите намериха място на първите страници на местните вестници.

Oще по темата

Защо властите в Италия искат да пуснат мафиотите под домашен арест?

Затворите в страната са претъпкани - близо 60 хил. затворници излежават присъди в система, изградена за 46 875 души. Заради това много от тях нямат достъп до елементарни нужди като здравни грижи и рехабилитация. Когато COVID-19 се появи, се заговори за това, че затворите може да се превърнат в огнища за заразата. Притесненията се задълбочиха, когато масови протести избухнаха в средата на март.

Италия бе първата страна в Европа, която се изправи срещу яростта на COVID-19. Над 30 хил. души загубиха живота си. Но държавата води и друга битка през последните няколко десетилетия - срещу мафията.

Кризата, предизвикана от коронавируса, накара държавата да вземе трудно решение - да се съобрази с човешките права на затворниците или с колективния интерес на обществото, което се страхува от престъпниците.

Правителството се опита да направи поправки в закона, но забавянето му доведе до множество критики, не само от депутатите от опозицията, но дори и от членове на мнозинството. Те призоваха за оставката на правосъдния министър и обявиха вот на недоверие към него. В същото време много прокурори предупредиха, че домашният арест на определени фигури от мафията е неприемлив, дори при извънредни обстоятелства.

Първоначално държавата планираше да освободи онези затворници, които имат по-малко от 18 месеца до края на присъдите си. Но от "промоцията" се възползваха и много затворници, които не отговарят на този критерий, тъй като са над 70-годишна възраст и са болни, което ги прави уязвими срещу COVID-19.

Защо освобождаването на мафиотите е толкова опасно?

Ако мафиотите се върнат по домовете си, за властите ще е по-трудно да следят действията им и комуникацията им с външния свят. А това би се приело от организираните престъпни групи като знак, че Италия оставя на заден план борбата си с мафията.

"Мафията се храни от знаци, казва Джанкарло Касели, един от най-известните прокурори на антимафиотите в Италия, пред New York Times. - Позволението мафиотите да се върнат на собствена територия изпраща знак за отстъпление. За слабост, която мафията използва в своя полза."

Италия не е единствената държава, която предложи домашния арест като решение на кризата в затворите. Същото направиха Турция, Иран, Афганистан и някои щати в Америка. А след освобождаването на някои от затворниците в европейската държава, броят им спадна на 53 хил. Бройка, която продължава да е по-висока от капацитета, който имат затворите.

137 затворници са дали положителна проба за COVID-19. Двама са в болница, четирима умират. Служителите на затворите също стават жертва на вируса- 202-ма души дават положителни проби.

"Ситуацията в затворите се промени и изложи на риск по-голям брой хора от преди", каза Сузана Мариети, национален координатор на "Антигона", асоциация, която насърчава правата на затворниците. 

Хиляди затворници са били сложени под домашен арест, включително стотици, които са били в затвори с максимална сигурност.

Но гневът на Италия е свъзран най-вече с трима мъже: Франческо Бонура, 78-годишен, бос на сицилианската Коза Ностра, Винченцо Инацио, 65-годишен, лидер на Ндрагента в Калабрия и Паскуале Загария, 60-годишен, член на неаполитанската Камора. И тримата са били в изолация по така наречената програма 41-bis още преди епидемията да започне в страната. 

Италия пуска на свобода мафиоти, които и без това са в изолация.

"Ако сте част от 41-bis, то вие вече сте изолирани. Няма как да се заразите с коронавирус, защото сте недостъпен - нямате контакти със семейството си, с вашите адвокати, живеете зад бронеустойчиво стъкло. Здравето ви е в абсолютна безопасност", заяви Лирио Абат, активист за борба с мафията, който пише за списание L'SEspresso.

"Всички имаме право на здраве, но в тези случаи няма някакъв реален риск в затвора", пише още той. Но онези, които подкрепят идеята, са категорични, че всеки случай се оценява от съдебни служители или служители от затворите. Този месец правителството дори прие мярка, с която нареди под домашен арест да се пускат мафиоти само с одобрение на прокурор.

Властите са решили, че тримата кръвожадни мъже са изключително болни - Бонура, който има по-малко от година до края на присъдата си, е "много болен". Инацио е болен от рак, а Загария е с тежки сърдечни проблеми. Гневът на обществото обаче накара държавата да издаде нова заповед, която принуди прокурорите да прегледат отново решението си и да установят дали ще е безопасно босовете да се върнат обратно в затвора.

Така в сряда съдебните органи отмениха домашния арест на поне един мафиот -  Антонино Сако, който е бил изпратен вкъщи заради опасенията от коронавирус. Случаите на други мафиоти са в процес на проверка.

Не всички са получили правото да се приберат у дома, като Рафаеле Кутоло, 78-годишен лидер на неаполитанската Нуова Камора. Той бе хоспитализиран в Парма с пневмония. Въпреки това адвокатът му Гаетано Ауфиеро заяви, че не е оптимист, че клиентът му ще бъде освободен, тъй като е високопоставен престъпник.

"Той е стар, болен и има конституционно право за здравето си, добави адвоката му.  - В затвора рискува да умре."

Франко Каталдо, който вече е на 84 години, беше сред тези, които получиха домашен арест по здравословни причини. Той има доживотна присъда заради отвличането на Джузепе Ди Матео - малкият син на мафиот, който стана свидетел срещу мафията. Момчето е убито 26 месеца по-късно през 1996 г., а тялото му е разтворено в киселина.

Алфонсо Сабела, прокурорът, който ръководеше случая и до ден днешен не може да спи спокойно заради вината, че не е успял да предотврати това убийство. Но въпреки това, той разбира защо Каталдо, който има няколко хронични заболявания, е бил пуснат под домашен арест.

"Ако нашата система не е в състояние да му предостави правото му на здраве, то той има право да се измъкне", казва Сабела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Интелигентен

преди 3 години

Живях в Швейцария 11 години!!!???Моето мнение е че,животът в Швейцария е непоносим-непоносимо скучен и държавата и народът са затворени(капсулирани),у себе си-интровертни и психари с болни мозъци-мислещи единствено(денонощно),само и единствено за ПАРИ.Няма любов,секс,семейства,нито пък деца.Сега държавата им се управлява от една яловица(може би)девствена(въпреки че е омъжена) за един импотентен старец,а тя.........пианистка по професия,нещо като нашата кметица Фандъкова-т.е.ЖЕНИ.

11

Анонимен

преди 3 години

Няма мафиоти. Всичко е измислица.Както и вируса.

10

Дядо Петър

преди 3 години

При нас този проблем го няма.Защото БАШ МАФИОТИТЕ ни са на Дондуков 1 и пл. Народно събрание.

fallback