Снимка: БГНЕС

Постепенно отваряне на границите - това е предложено от изпълнителната власт на ЕС  за да може да се стартира туризма. Именно този сектор бе най-тежко ударен от кризата, причинена от коронавируса.

"Нашето послание е, че това лято ще имаме туристически сезон, дори ако са нужни мерки за сигурност и ограничения", казва комисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от BBC. Границите в цяла Европа бяха затворени заради пандемията от COVID-19, но някои държави вече започнаха да ги отварят.

Австрия и Германия бяха последните държави в ЕС, които решиха да премахнат рестрикциите. От петък ще има само случайни проверки между двете държави, а от 15-ти юни преминаването ще е напълно свободно отново.

"Искаме  да направим живота на хората по-лесен и да направим още една крачка към нормалността", каза австрийският канцлер Себастиан Курц.

Какво планира Европейският съюз?

Европейската комисия заяви, че насоките й ще се основават на принципите за безопасност и недискриминация. Туризмът представлява 10% от икономиката на Европа и осигурява милиони работни места в 27-те държави-членки. Вицепрезидентът на Комисията Маргрет Вестагер предупреди, че никой не трябва да пътува, ако се почувства зле или изпитва симптоми.

Плановете на ЕС включват държавите членки да работят съвместно, за да започнат да вдигат забраната за пътуване, а някои от тях дори да премахнат проверките на границите. Разбира се, те трябва да вземат мерки, които да държат под контрол COVID-19.

Отпускането на мерките ще става поетапно. Първо ще бъдат допуснати сезонните работници да преминат през границите, а след това държавите, които имат сходни нива на заболеваемост и сходни мерки, ще отворят границите помежду си за туристи.

"Работниците и туристите трябва да са сигурни, че хотелите, ресторантите и плажовете са безопасни", казва Вестагер. Тя добави, че различните приложения за проследяване на контакти, над които работят европейските държави, за да наблюдават разпространението на COVID-19, ще трябва да работят в цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase