Снимка: БГНЕС
Милиони европейци от Франция на запад до Украйна на изток започнаха постепенно да се връщат към нормалния живот извън карантинните условия, наложени заради коронавируса. Правителствата много предпазливо започват да съживяват икономиките си в опити да намалят ударите на очакваните масова безработица и дълбока рецесия.
 
Французите прекараха 7 седмици в строги ограничения и вече им е разрешено да напускат домовете си без специална декларация. Тази седмица във Франция трябва да отворят и магазини, детски градини и училища, но само за най-малките, съобщава БНР. Броят на смъртните случаи от COVID-19 в страната достигна 26 000.
 
За близо половината население на Испания бяха облекчени ограничителните мерки. Разрешават се събирания до 10 души. Ресторанти и барове отново започнаха да работят, но само тези, които имат външни маси. 
 
За градовете Мадрид и за Барселона строгият режим остава, въпреки че днес бяха докладвани 123 смъртни случая за денонощие, което е рекордно малко от 8 седмици.
 
Италианските власти съобщиха, че 999 души се лекуват в интензивни отделения. За пръв път след 10 март тежко болните от COVID-19 в страната са по-малко от хиляда. Пикът в страната беше на 3 април, когато бяха над 4000.
 
Великобритания е най-пострадалата европейска държава. Жертвите там достигнаха 31 800. Премиерът Борис Джонсън обяви план за постепенно излизане от карантината. От 1 юни ще бъдат отворени училищата и магазините. 
 
В Германия властите се притесняват да не последва втора вълна на масово заразяване - включително заради протести, като вчерашните в Берлин, Мюнхен и Щутгарт срещу бавното облекчаване на противоепидемичните мерки.
 
Русия е на трето място в света в черната класация по брой на заразените. Доказаните случаи на COVID-19 там станаха 221 300. Така страната изпревари Великобритания и Италия и се нареди след Съединените щати и Испания. 
 
Президентът Владимир Путин обяви, че от утре ще започне постепенна отмяна на строгите противоепидемични ограничения, това включва и задължителният отпуск за повечето служители и работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase