Снимка: БГНЕС
Милиарди евро ще отидат към Италия. Все още не е ясно дали под формата на безвъзмездна помощ или като заем. Държавите членки на Европейския съюз се съгласиха да помогнат на страната, която е една от най-тежко засегнатите от коронавируса. 
 
Това е правилно, необходимо е и да се спаси италианската икономика, пише Улрих Ладурнер за Die Zeit, цитиран от Bulgaria ON AIR. Към този момент в страната има близо 27 000 смъртни случая от COVID-19. Скръбта изисква необходимото уважение. Въпреки това трябва да се проведе дебатът за това какъв ще е подхода на Италия в борбата с пандемията.
 
Изглежда, че най-лошото е приключило и много италианци започват да се питат: Как бе възможно това? Как е възможно в Ломбардия, най-богатият регион в страната и един от най-богатите в Европа, към днешния ден да са починали над 12 700 души? 
 
Настъпи и фундаментално объркване, защото до днес е обявено, че 150 лекари са починали от коронавирус и близо 20 000 души медицински персонал са били заразени, се посочва в анализа. Ладурнер посочва в статията си, че въпросните данни показват, че тези борили се с болестта не са били адекватно защитени. 
 
В старческите домове в Ломбардия стотици възрастни хора са починали. Причина за това може да е, че след като леглата в болниците са се изчерпили, заразени пациенти са били премествани в тези домове за възрастни хора и така са се заразили и хората там. Коронавирусът успя да се разпространи там и да нанесе катастрофални последици. 
 
Списъкът с грешки и пропуски може да продължи, разкрива Die Zeit. Действията на медицити е тясно свърдато с политически решения. Италия има известни структурни проблеми като корупция, отслабена икономика, ниска отговорност при взимането на решения по време на кризи. 
 
 

Коментари Напиши коментар

7

ъ хъ

преди 1 година

Много трупове наведъж, ама не са от коронавируса

6

До 4

преди 1 година

Мерси за подкрепата Доцент Доктор Старши Форумец Васко!

5

Анонимен

преди 1 година

Коронавируса се разпространява и по интернет, много зависи от регионалните настройки и горедатирането на Прозорците.