Снимка: БГНЕС

Днес Борис Джонсън се върна на работа, след като се възстанови напълно от борбата си с COVID-19. Британският премиер, който прекара три дни в интензивното отделение, изнесе първата си реч пред  "Даунинг Стрийт" 10 и бе категоричен, че сега Великобритания е изложена на "максимален риск" заради коронавируса.

Той заяви, че няма да "захвърли настрана саможертвата на британците, като облекчи ограничителните мерки".

"Съжалявам, че трябваше да съм далеч от бюрото си по-дълго, отколкото планирах", така Борис Джонсън започна първата си реч, след завръщането си на работа.

"Знам, че е трудно. Искам да накарам икономиката да работи възможно най-бързо. Но отказвам да захвърля саможертвата на британския народ и да рискувам втори пик на заразата", заяви Джонсън пред журналистите.

Той за пореден път отбеляза, че това е най-голямото предизвикателство, срещу което се изправя Великобритания, от Втората световна война насам, а вторият пик би означавал "икономическо бедствие" за страната.

"Ние правим прогрес. Имаме по-малко пациенти с COVID-19. По-малко пациенти в интензивното отделение. Това е истински знак, че преминаваме през пика на заразата. И това е благодарение на вас. Ние сме на ръба да победим в първата си мисия - да не позволим нашата здравна система да се претовари по начин, по който това се случи на други места по света", заяви Джонсън.

"Сега ви моля за сдържате своето нетърпение, защото вярвам, че вървим към края на първата фаза от този конфликт и въпреки цялото това страдание - ние почти победихме. Опровергахме толкова много прогнози. Не ни свършиха вентилаторите, не останахме без легла за интензивно лечение. Ние не позволихме нашият NHS да се срине, а напротив, досега колективно защитихме нашата здранта кикгева, така че нашите невероятни лекари, медицински сестри и медицински персонал успяха да защитят всички нас от епидемия, която щеше да бъде много по-лоша. Ние колективно изравнихме кривата", категоричен бе Джонсън.

"И така, когато сме сигурни, че тази първа фаза е приключила и че сме преминали петте си теста: смъртността пада, NHS е защитена, скоростта на разпространение на инфекция спада, да преудолеем предизвикателствата на тестването, да избягнем втори пик, тогава ще дойде и моментът да преминем към втората фаза, в която продължаваме да потискаме болестта, но и да започнем постепенно да разпалим двигателите на икономиката на Великобритания", каза още премиерът.

"Не можем да ви кажем колко бързо или бавно или дори кога ще променим наложените ограничения. Със сигурност, правителството ще обсъжда този въпрос в следващите седмици. Решението ще бъде взето с максимална прозрачност", допълни още той.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase